Параграф22 Daily

§22 Новини

Татяна Дончева, Владимир Каролев, адвокати и съдии срещу прокурорската отмяна на частни сделки

Политици, юристи и икономисти са се хванали за главата с поредното юридическо безумие на управляващите - прокурор да се намества и да прекратява за 48 часа сделки между частни лица и частни предприятия, уж заради обществения и държавен интерес.

Първият публичен нокаутиращ удар по тези „норми“ нанесе в ефир лидерката на „Движение 21” адвокат Татяна Дончева в предаването "ДикOFF" по Нова тв вчера. След като подчерта, че вече не е адвокат на касиерката от Корпоративна Търговска банка, видната политдама обяви: „В България правосъдието е за частна употреба. Пеевски и Цацаров искат властта за да спират частни сделки, и допълни - оставката на Цацаров е свързана с отиването на сегашното правителство. Избра го Борисов, но той се оказа човек на Пеевски. Те се оказват избрани от едно и също задкулисие", заключи Татяна Дончева пред Сашо Диков, нищейки същината на мегаскандалите, които тресат държавата.

Цацаров няма отговор на въпросите, защото е в тресавище, и в това тресавище са го сложили колегите му и службите - уж че имат някакви факти (за КТБ и за Цветан Василев – бел. ред.), а те ги нямат, подчерта с апломб дамата. Груба грешка е и привличането на екс-подуправителя на  БНБ Цветан Гунев за обвиняем. Груба грешка са и обиските в офисите на КТБ. Тези действия маркираха масивен удар на държавата по КТБ и гражданите го разчетоха правилно. В тези рискови операции Цацаров беше подведен от заместника си Сарафов и от оперативните служби на МВР", изстреля бързо своите факти Татяна Дончева.

Маститата адвокатка освен това твърди, че цялата схема е предварително планирана – вкл. и обезценяването на другите фирми на Цветан Василев, като БТК. "Развоят на ситуацията показа, че групата на Пеевски се е интересувала само от това как да ги обезценят и приберат без пари. Те продължават по този път. Вместо това днес се приема серия безумни закони, между които да направят прокурора фигура, която ще атакува сделки между частни лица. Нещо, което противоречи на всякаква пазарна икономика, на всякакво право, на всякакви принципи, на всичко, което е възприето в европейските страни. Правят го със задна дата, абсолютно противоконституционно", разгорещи се лидерката на Движение 21.

На въпроса на Сашо Диков защо от ГЕРБ искат да делегират такова право на главния прокурор, Дончева отговори: "Защото Пеевски и той (Цацаров - бел. ред.) я искат тази власт. Защо Бойко Борисов иска да им я даде, и не смята ли, че тя много скоро ще се обърне срещу него - за това нямам отговор. Това е една изключително двулична игра".

Темата бе продължена в сутрешния блок по bTv от икономиста Владимир Каролев. Главна мишена на язвителните му коментари бе приетата от парламента на първо четене поправка в ГПК, която дава правомощия на главния прокурор да спира сделки, ако уж са в ущърб на държавата и общините. „Най-голямата глупост, която съм чувал досега е даването на правомощия на прокуратурата да прекратява сделки. Днес, ако има стотици сделки, как точно главният прокурор ще прецени коя сделка е в полза на държавата", попита нериторично той.

Самите вносители критикуваха собствения си закон, припомни Владимир Каролев, а ВСС отбеляза, че с промените в ГПК парламентът си е нарушил собствения правилник, тъй като при всякакви промени в съдебни закони трябва да се вземе мнението на съдиите и да мине през правната комисия. Това е огромен популизъм, категоричен е икономистът, който попита: "Как български съдии ще спрат процеса, ако аз съм сключил сделка на Бахамите, която е станала по тамошните закони! Това е невъзможно! И на папата да му кажат, че може да разваля сделки, това не може да стане", добави той.

Зад Дончева и Каролев се наредиха и други юристи. Според адвокат Георги Атанасов, понятие "юридическо спиране на сделка" не съществува. "Ако се спре, преди да е подписана, то няма сделка. А ако е след като е сключена, то вече няма смисъл. Това е юридическа неграмотност и опит да се въведе още един играч в българския стопански живот“, посочи адвокатът.

Иван Георгиев, съдия от СРС, пък отбеляза, че и сега прокуратурата може да се намесва и да спира сделки, но само когато става дума за дела в защита на интересите на деца и слабоумни. „Не виждам никакъв логически смисъл в това“, категоричен е магистратът.

Затова е време депутати и министри да почетат и книжки. Българският писател Ст. Ц. Даскалов в пътеписа си „Лондонски противоречия“(1981 г.) разказва как в английският парламент отделили цели 15 г. време занапред за да направят поправки на Закона за движение по пътищата на Обединеното кралство. Точно по тази причина техните закони траят по няколкостотин години.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във