Параграф22 Daily

§22 Новини

Татяна Жилова: Опасно е прокуратурата да бъде оставена като самоуправляваща се

"Много е опасно разделянето на Висшия съдебен съвет на две - съвет на съдиите и съвет на прокурорите, защото е много опасно прокуратурата да бъде оставена като самоуправляваща се. Тя има монопол върху цялото досъдебно производство". Това заяви пред БНР председателят на Съюза на съдиите в България - съдия Татяна Жилова.

Тя подчерта категорично, че обществото трябва да е наясно, че съдът и прокуратурата не са равнопоставени: "Трябва да има механизъм за обществен надзор в прокуратурата, а също и за съдебен контрол върху някои действия на прокуратурата. Няма как да очакваме, че това, което е за съдебната система и съответно - за съдебната колегия във ВСС, да е същото и за прокуратурата".

По думите ѝ мнението за разделянето на ВСС трябва много внимателно да бъде обсъдено, защото "какво означава да има един ВСС само за прокурорите. Но мнението на съдиите показва, че е нетърпим в момента този модел на организация в съдебната система. И трябва да се отстоява в по-голяма степен независимостта на съда", коментира още съдия Жилова в контекста на проведена анкета сред съдийската общност.

"Cъдиитe в Бългapия нacтoявaт зa cepиoзни пpoмeни в мнoгo нaпpaвлeния oт opгaнизaциятa и pъĸoвoдcтвoтo нa cъдeбнa cиcтeмa. Ceгaшният мoдeл нa opгaнизaция нa cъдeбнaтa cиcтeмa, фopмaтa нa ĸoнĸypcитe, нaчинитe нa ĸoмaндиpoвaнe и paзлиĸитe във възнaгpaждeниятa нa cъдиитe oт paзличнитe нивa нa cиcтeмaтa cpeщaт виcoĸa cтeпeн нa нeoдoбpeниe и ĸpитичнocт". Toвa пoĸaзвaт peзyлтaтитe oт пpoyчвaнe нa Cъюзa нa cъдиитe в Бългapия cpeд cъдийcĸaтa oбщнocт, зa ĸoитo УC нa CCБ yвeдoмявa в пиcмo пpeдceдaтeля нa Πapлaмeнтapнaтa ĸoмиcия пo ĸoнcтитyциoнни и пpaвни въпpocи Mилeн Maтeeв, президента Румен Радев и миниcтъpa нa пpaвocьдиeтo Haдeждa Иopдaнoвa.

Съдия Жилова подчерта, че тази анкета е само първата крачка, предстои да се направи още по-задълбочено и разширено проучване сред съдии, както и да се инициира публична дискусия за съдебната реформа. "Ние сме заявили категорично нашето становище, че ще участваме активно, ако бъдем поканени в дебатите по конкретни текстове, организирани от Министерство на правосъдието и на парламентарната правна комисия", заяви тя.

Председателят на Съюза на съдиите в България коментира статута на т.нар. трима големи в съдебната система: "Те не трябва да бъдат пакетирани. Има голяма разлика между ръководителите на върховните съдилища и главния прокурор. Те не могат да бъдат равнопоставени. В процедурата за избор на главен прокурор могат да участват съдии, нормално е и в прокурорската колегия да има представители на съдийската общност, докато обратното е недопустимо".

Facebook logo
Бъдете с нас и във