Параграф22 Daily

§22 Новини

ТЕЦ “Варна” дължи над 37 милиона лева на “Булгаргаз”, запорират сметките ѝ

Задълженията на ТЕЦ “Варна” към “Булгаргаз” към 8 март са 37,5 млн. лв., адоставчикът на синьото гориво е пристъпъл към запориране на сметките ѝ. Това съобщава министърът на енергетиката Александър Николов в писмен отговор на въпрос на народния представител от “Демократична България” Ивайло Мирчев.

На 2 март тази  година Мирчев попита министъра какви са задълженията на ТЕЦ “Варна” към “Булгаргаз” ЕАД, какви са причините за натрупването им и защо държавата не е започнала да си ги търси? Дружеството е мажоритарна собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, уточняват медиите.

Всичките 37,5 млн. лв. са за неплатени, но доставени или резервирани количества природен газ, както и за неустойки, като тези задължения са възникнали само за два месеца – януари и февруари тази година, отговаря министър Николов.

Още на 1 февруари “Булгаргаз” е спрял доставките на газ за ТЕЦ “Варна”, като я е поканил да погаси дължимите суми в пълен размер до 10 март. “От страна на дружеството ще бъдат предприети всички предвидени в закона мерки за събиране на натрупаните вземания, които включват запор на банкови сметки на длъжника, образуване на искови и изпълнителни производства със съответните обезпечителни мерки”, увери министърът на енергетиката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във