Параграф22 Daily

Кирил Добрев:

Тефтерът "Златанов" изчезна, защото бе воденичен камък за кабинета "Борисов"

Тефтерът "Златанов" е "бомба", която трябваше да бъде обезвредена. Това каза по БНР депутатът от БСП Кирил Добрев, който в 43-ото Народно събрание оглавяваше анкетната комисия, която трябваше да проучи обстоятелствата около трите тефтера. Добрев уточни, че в ръководената от него комисия членовете боравили с копия на прословутите тефтери.

"Тефтерът "Златанов" беше еманация на управлението на ГЕРБ и стила и метода на управлението на кабинета "Борисов 1". Там се управляваше със страх, мачкане, политически поръчки. Цялата държавна машина се впрягаше да ликвидира различно мислещ, дори съпартиец. В тази комисия имахме много примери за това. Ако с това се характеризираше кабинетът "Борисов 1", то сякаш тефтерът "Златанов" беше единственият воденичен камък на кабинета "Борисов 2". И той просто изчезна. Тепърва делото щеше да тръгне, тепърва трябваше да се викат свидетели, да се разказват истории, от които ГЕРБ няма никакъв интерес. Второ – в кабинета "Борисов 2" присъстват хора и са облечени във власт, които са участници в тефтера, и хора, които са правили политически поръчки. Тефтерът е "бомба", която трябваше да бъде обезвредена. Тук експертът няма никаква вина", каза социалистът.

Добрев сподели, че е склонен да оневини Стефан Бенчев, който изгуби тефтера. "Той е просто един професионалист, който си е вършил работата. Друг е въпросът какъв е начинът за ползването на тези тефтери и въобще на тези доказателства. На първо четене имам доверие в този човек", бяха думите на червеният депутат.

Той описа като недоразумение закъснялата реакция на полицията и прокуратурата след изчезването на доказателствата. "По-скоро става въпрос за липса на информация от страна на колегите от МВР за кои тефтери става въпрос и за какви веществени доказателства. В противен случай съм сигурен, че цялата държавна машина щеше да бъде впрегната да ги търси", допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във