Параграф22 Daily

§22 Новини

Техническа неизправност или нарушение на технологичната дисциплина са най-вероятните причини за инцидента край село Езерово

Директорът на ГДПБЗН посети пострадалите си колеги и обстойно се запозна със състоянието им, увери ги, че ръководството на дирекцията ще направи всичко необходимо за тяхното пълно възстановяване.


Най-вероятно при преливане на газ пропан-бутан от жп цистерна в автоцистерна, се е скъсал маркуч, възникнала е искра, която е довела до запалването на двете цистерни, посочи гл.комисар Николай Николов по време на свиканата днес пресконференция във Варна. Той обясни, че веднага на място били изпратени пет екипа на ОУПБЗН Варна, Пожарната служба на ТЕЦ - Варна и Противопожарната служба на летище Варна, които установили интензивно горене, гъст пушек, затруднена видимост. По думите на директора на ГДПБЗН веднага бил сформиран щаб, чиято основна задача е била да предотврати предпоставките за възникване на опасност за населението и потушаване на пожара. Щабът се е ръководил от областния управител на гр. Варна Иван Великов, а в работата му са се включили кметовете на гр. Белослав и с. Езерово, началникът на ОУПБЗН Варна комисар Тотев и представител на фирмата - собственик на цистерната. Успоредно с това в София започнал работа и кризисен щаб, който организационно да подпомага действията на местната структура и екипите на местопроизшествието.


По думите на гл.комисар Николов техническа неизправност или нарушение на технологичната дисциплина са най-вероятните причини за изтичането на газ пропан-бутан край варненското село Езерово, Той уточни, че петролната база е проверявана в началото на тази година, като всички направени предписания от органите за държавен противопожарен контрол за подобряване на сигурността са били изпълнени.


Директорът на ГДПБЗН посети болницата, в която са настанени пострадалите служители и се запозна с тяхното здравословно състояние. По негово разпореждане ГД Пожарна безопасност и защита на населението ще окаже нужната подкрепа за пълното възстановяване на огнеборците, получили наранявания при вчерашния пожар. Предстои колегите им да дарят кръв, която да бъде използвана при предстоящите хирургически интервенции. Благодаря на болничното заведение и на неговия персонал, които са положили всички необходими усилия, за да може пострадалите да се възстановят възможно най-бързо, каза гл. комисар Николов. Той съобщи, че Институтът по психология на МВР ще окаже психологична помощ на пострадалите, техните близки и на всички участвали при вчерашния инцидент.


За изясняване на обстоятелствата и действията на всички вече е сформирана група, която още утре ще започне работа по уточняване на точните причини за инцидента. Успоредно с това Районна прокуратура Варна е започнала проверки по случая.


Освен директорът на ГД Пожарна безопасност и защита на населението в пресконференцията участваха и представители на Областната управа на гр. Варна, Районната прокуратура и местната власт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във