Параграф22 Daily

§22 Новини

Технически ръководител и шофьор с условни присъди за трудова злополука с две жертви

Състав на Окръжния съд в Разград призна за виновни двама, които по непредпазливост причинили смъртта на работници при извършване на строително-монтажни работи. Това съобщават от пресцентъра на съдебната институция.

Единият от обвиняемите, който работел като технически ръководител, е осъден на "лишаване от свобода" за срок от една година и шест месеца, чието изпълнение се отлага за изпитателен срок от три години и пет месеца. Наказанието на шофьора, управлявал товарен автомобил за извозване на земна маса, е "лишаване от свобода" за срок от една година и два месеца, което съдът отлага с изпитателен срок от три години и пет месеца.

При постановяване на присъдите съдът е приел, че и двамата подсъдими са направили всичко зависещо от тях за спасяване на пострадалите.

Тежката трудова злополука възникнала в началото на септември 2015 г. на ул. "Шести септември" в Исперих при реализиране на проекта за изграждане на Водния цикъл. Шофьорът, който управлявал камиона за извозване на земна маса, вместо да се движи по обходен път, преминал с натоварения товарен автомобил успоредно на изкопа и на твърде близко разстояние от него. Спрял, тъй като един от загиналите - 76-годишният мъж от Исперих, застанал на пътя му и не реагирал на подадения звуков сигнал. След това потеглил, но свличане на земна маса повлякла камиона заедно със случайно застаналия пред него възрастен мъж и той пропаднал в изкопа, където се намирал и пострадалият 24-годишен работник от село Тодорово.

Веднага след инцидента техническият ръководител подал сигнал на тел. 112. Няколко часа по-късно било открито безжизненото тяло на загиналия мъж от Тодорово. Пострадалият по-възрастен работник бил откаран от сина му в болницата в Исперих, а впоследствие бил транспортиран в разградската болница, където починал след дни.

Присъдите подлежат на обжалване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във