Параграф22 Daily

§22 Новини

Тежко наказателно дело отложи пенсионирането на мастит бургаски съдия

Известният бургаски наказателен съдия Стефан Стойков ще се пенсионира с леко закъснение. Причината е забавено заради извънредното положение тежко наказателно дело. На 12 юни той навършва 65 години и според закона следва да излезе в пенсия. Казусът му бе разгледан във вторник на видеоконферентно заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, за което Параграф 22 вече писа.

Красимир Шекерджиев от СК обясни: „Видно от материалите, които са представени на вашето внимание, колегата Стойков е чел присъда на 28 май тази година, като присъдата е била по наказателно дело, което е продължило изключително дълъг период от време. То е с голям обем, най-тежко квалифицираният състав на кражба, доколкото виждам, с няколко подсъдими.“

Сега Стефан Стойков трябвало да изготви мотивите си към присъдата. Според Наказателно-процесуалния кодекс срокът е два месеца – т.е. до 28 юли. Оправданието за забавеното дело е липсата на възможност за провеждане на съдебни заседания през март, април и май, когато имаше строги извънредни мерки в държавата заради коронавирусната пандемия.

Красимир Шекерджиев и съответната комисия от СК предложиха компромисен вариант – съдията да бъде пенсиониран на 3 юли. Това ще е срокът, в който Стефан Стойков ще трябва да изпише мотивите към делото. Георги Чолаков попита защо не му се даде пълният законов срок от два месеца. Но след като бе обяснено, че Стойков няма да има друга работа и пет седмици ще са му достатъчни за изготвяне на мотивите, Чолаков се съгласи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във