Параграф22 Weekly

§22 Новини

Телекомите спират да събират данни за потребителите

Запазването на персонална информация за потребителите в срок от 6 до 24 месеца, получена след следене и събиране на данни от техните интернет пощи, разговори по телефона и сърфиране в интернет не е чак толкова лошо. Това ще спомогне за предотвратяване на случки като тази от Мадрид (2004-а) и Лондон (2006-а), когато бяха извършени терористични актове. Освен всичко друго събирането на такива данни ще спомогне за борбата с организираната престъпност и ще доведе до по-голяма голяма сигурност за общество. Такава бе една от позициите около, която се обединиха европейски депутати по време на заседание на комисията по Граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред. Други евродепутати смятат обаче, че това нарушава основните права на човека за неприкосновеност на личните данни и право на личен живот и пространство.


Директивата, която влезе в сила през 2006-а година, засягаща съхраняването на лични данни от мобилните оператори вече е недействителна и няма правно основание, като това значи, че може да не се спазва. Съдът на Европейския съюз в Люксембург се произнесе с тази позиция, след като бе направено допитване от Австрия и Ирландия.


Въпреки, че нормативът официално вече не е валиден и не е със задължителен характер, това не значи, че е отменен. Той може да бъде преразгледан, частично или напълно отменен от местните правителство, беше казано на комисията.


Поради промените от 2006-а година до сега се налага редакция на текстовете, загатнаха евродепутати в комисията. Те допълниха още, че директивата може да влезе отново в сила, но само при условие, че се направят необходимите законови промени. Дотогава обаче телекомуникационните компании ще имат възможност да не събират лични данни за потребителите, в случай разбира се, че местните правителства преразгледат законодателството.


Петър Петров

Facebook logo
Бъдете с нас и във