Параграф22 Daily

§22 Новини

Темида не санкционира с 84 000 лв. община Лясковец

Административен съд - Велико Търново не уважи иск за 84 000 лв. финансови корекции по трансграничен проект между Община Лясковец и Румъния. По него бяха създадени две зони за отдих, спорт и изкуство в Лясковец и Козаревец. Името му е „Приказки за култура, история и природа” и е на обща стойност 1 млн. евро. Първата копка бе направена през декември 2019 г. В края на миналата седмица административните магистрати са отменили две решения на националния орган на програма „Интеррег V-А Румъния – България 2014 – 2020 г.“, с които са наложени две финансови корекции – в размер на 10%, или 31 795 лв., и пак в размер на десет процента, или за 52 045 лв., от стойността на допустимите разходи по два договора с изпълнителя „Пътни строежи – Велико Търново”. Освен това Министерството на регионалното развитие и благоустройството е осъдено да заплати на Община Лясковец сума в размер на 2670 лв., но решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

След извършване на служебна проверка съдът е установил, че финансовата корекция се определя по основание и размер с мотивирано решение на ръководителя на управляващия орган, одобрил проекта.

Общата стойност на строително-ремонтните работи е 855 525 лева. Първата копка бе направена през декември 2019 г. от кмета на село Козаревец Красимира Колева, тъй като в селото се предвиждаше да бъде изцяло променен обликът на централния площад и на парковата зона около читалище „Земеделец – 1899“ в село Козаревец. Предвидено бе обновяване и функционално преустройство на част от централния парк в Лясковец, който представлява връзка между централната градска част с местност Лесопарка. В градския парк се обособяват маунтин байк зона (зона за екстремен велоспорт в пресечен терен), скейтборд зона със стоманобетонов елипсовиден улей, артзона с места за отдих и рекреация и открита стена за рисуване, зона с детска площадка, предназначена за деца от 3 до 12 години с монтаж на люлки и детски образователни съоръжения „Опознай България“.

В Козаревец зоната за отдих бе открита през октомври м. г. Своя празник жителите на лясковското село посрещнаха с обновен централен площад и зона за обществен отдих около читалището. Цялото пространство около него и централния площад „Мариана Димитрова“, носещ името на родната актриса, претърпяха пълен ремонт и вече придават модерен и красив облик на селото по въпросния проект. Козаревчани избраха м. г. лентата да бъде прерязана точно на храмовия им празник – в Деня на света Параскева – Петка Търновска. Общата стойност на строително-ремонтните работи за възстановяване на зоната за обществен отдих и централния площад бе 531 081 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във