Параграф22 Daily

§22 Новини

Темида уважи искове на КПКОНПИ за близо 2 млн. лева

Искове на антикорупционната комисия, ръководена от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, на стойност 1 719 153,79 лв. бяха уважени от няколко съдилища в страната, съобщиха от КПКОНПИ.

Решения по три дела са постановени от Окръжен съд Видин. От Захари В. и свързано с него лице се отнема сумата от 59 069,15 лв. В. е обвинен от прокуратурата за държане на акцизни стоки – цигари, в специално пригоден за целта тайник в товарен автомобил. Със съдебното решение се отнемат суми по банкови сметки, както и паричната равностойност на два автомобила Ауди А6, едно Ауди А4, Мерцедес и Пежо. Решението по това дело е окончателно.

От Петко М. и Албена М. се отнема имущество за 370 825,18 лв. - суми по банкови сметки, както и три леки коли. Проверката на антикорупционната комисия е започнала след уведомление от прокуратурата за повдигнато обвинение срещу Петко М. за измама. Той е действал като пълномощник на компания за недвижими имоти и е лъгал хора, че ще им построи и ще им прехвърли собствеността върху недвижими имоти срещу пари.

От Петър В. и свързано с него дружество се отнема сумата от 948 577,55 лв. Той е осъден да заплати и съдебните разноски в размер на 21 208 лв. Петър В. е обвинен от прокуратурата, че е участвал в организирана престъпна група, както и в пране на пари, свързано с банкови преводи в размер на близо 1 млн. лв., като е можел да предположи, че средствата са придобити чрез измама, извършена на територията на Франция. За целите си той е ангажирал хакери, специализирани в осъществяването на електронно-банкови фалшификации, чрез разбиване на паролите за достъп на френски банки.

Сумите са били превеждани на другите участници в престъпната група и са били прехвърляни в Русия и Израел. При проверка е установено, че фирмата на В. е куха и не извършва никаква търговска дейност. Тя е създадена специално за извършване на банкови транзакции с противозаконно изтеглени чрез хакерски операции парични средства и последващото им изнасяне в трети страни с цел „изпиране“. От ответника не са представени доказателства за каквато и да е стопанска дейност, от която да се реализират доходи, нито са декларирани или плащани данъци.

Окръжен съд – Кърджали е уважил иск на комисията "Цацаров" срещу Хасан Х. и свързано с него лице на стойност 63 573,50 лв. Отнемат се апартамент в с. Черноочене, обл. Кърджали, два леки автомобила и парични суми. Х. е обвинен за трафик на хора през границата с Турция.

Окръжен съд – Хасково е постановил решение, с което се отнема имущество в полза на държавата от Валентин П. и свързано с него лице на обща стойност 58 306,11 лв. В отнетото имущество се включват още два леки автомобила „Мерцедес“, един лек автомобил „Фолксваген Пасат“, суми по банкови сметки, както и равностойността на вече отчуждени автомобили. П. е обвинен за държане и разпространение на акцизни стоки без бандерол (цигари).

Окръжен съд Плевен е уважил иск срещу Тодор М. и свързано с него лице. Отнема се имущество на стойност 218 802,30 лв., което включва двуетажна къща в с. Буковлък, общ. Плевен, две автомобила, парични суми и златни накити. Частично е отхвърлен искът на КПКОНПИ за отнемане на парични суми по банкови сметки. Тодор М. е обвинен от прокуратурата за производство на акцизни стоки без разрешение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във