Параграф22 Daily

§22 Новини

Теодор Славев: ЦИК е виновна за проблемите с машинното гласуване

Върховният административен съд е решил, че трябва да има машини във всички 12 400 секции и спорът дали въобще да има машинно гласуване би трябвало да е безсмислен. Това коментира в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция” политологът от Българския институт за правни инициативи Теодор Славев. Според него, по въпроса с машинния вот депутатите продължават да показват неуважение към върховенството на правото.

Основната вина за проблемите с машинното гласуване е на Централната избирателна комисия и нейната неспособност да организират процеса, каза Славев: Забелязва се преплитане в линиите на поведение на независимата ЦИК и управляващите по отношение на машинното гласуване и опитите то да се спъне, спре и в крайна сметка да се премахне. Тази крачка е една прелюдия за това ние въобще да спрем разговора за електронния вот и за дистанционното гласуване.

Парите, които партиите получават от бюджета, трябва да бъдат намалени, но по-важното е да има строг контрол и отчетност за това как се харчат тези пари – така Теодор Славев коментира решението за намаляване на партийната субсидия на 1 лев за действителен глас: Редовите членове на партиите трябва да поискат отчет от ръководствата за това къде отиват парите от членски внос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във