Параграф22 Daily

§22 Новини

Теодора Точкова е новият главен съдебен инспектор

От третия път парламентът избра нов главен съдебен инспектор. Без дебат Народното събрание избра съдия Теодора Точкова. За нея гласуваха 195 народни представители, един „против", един беше „въздържал се". Вера Чочкова спечели одобрението на 35 депутати, 2 „против", 124 гласуваха „въздържал се".

Това, което ще се случи днес в пленарна зала, е изключително важно, подчерта в рамките на дискусиите социалистката Мая Манолова. По думите й, изборът на главен съдебен инспектор щял да покаже отношението на законотворците към съдебната система и реформата. Няколко мнозинства, по думите на депутатката от БСП, са катастрофирали в избора на главен съдебен инспектор. Представянето и на двете кандидатки е достойно, коментира Мая Манолова. Социалистката обяви от трибуната, че ще подкрепи Теодора Точкова.

Данаил Кирилов от ГЕРБ, който е и председател на правната комисия в НС, изрази надежда да се постигне консенсус по избора на главен съдебен инспектор. Неговото предпочитание е също за Теодора Точкова.

След гласуването, в кулоарите на Народното събрание новият главен съдебен инспектор коментира, че е очаквала днес да бъде избрана или тя, или опонентката й.

Теодора Точкова започва проверка на интернет страниците на съдилищата - дали всички постановени актове се качват навреме. Тя изтъкна, че това е изключително важно с оглед на прозрачността на органите на съдебната власт. Според нея в инспектората трябва да се въведе възможност и за електронно подаване на жалби, за да може той да реагира бързо по всеки конкретен повод за всяко конкретно нарушение.

Следва да се проверят делата от по-висок интерес в отделните съдилища и прокуратури, обясни Теодора Точкова в отговор на News.bg  за приоритетите й начело на инспектората. Следва да се създаде един регистър за дела, които са от по-висок интерес, например за дела за корупция, подкуп, организирана престъпност, допълни тя. Така инспекторатът, по мнението й, ще може да проверява спазват ли се сроковете по администрирането и приключването на тези дела.

Теодора Точкова отрече зависимост от председателя на ВАС Георги Колев.

Сагата с главния съдебен инспектор днес влезе в пленарна зала и стигна до последната права. Най-после депутатите се заеха с избора на Теодора Точкова и Вера Чочкова.

За да има избор на главен съдебен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) е нужен широк политически консенсус по кандидатурата. Именно изискването за квалифицирано мнозинство при гласуването се оказа препъникамък за законотворците.

Припомняме, предишният парламент така и не можа да затвори тази страница, след като не успя да се обедини около един консенсусен кандидат. Миналият парламент успя да „изпита" двете кандидатки за главен съдебен инспектор - Вера Чочкова и Теодора Точкова. Изборът между двете дами трябваше да стане на 19 юни, но така и не се състоя заради политическата обстановка в страната и невъзможността на 42-ото Народно събрание да работи нормално заради липсата на кворум.

Мандатът на предишния главен инспектор Ана Караиванова изтече още през януари 2013.

Facebook logo
Бъдете с нас и във