Параграф22 Daily

§22 Новини

Тероризмът, на който сме свидетели, е труден за проследяване

"Този тип тероризъм, на който сме свидетели, е много труден за идентификация, тъй като става дума за хора, които работят самостоятелно. Те са обработени чисто психологически със съответната пропаганда от каналите, които има и "Ал Кайда" и  "Ислямска държава", работят с подръчни средства". Това коментира експертът по сигурността проф. Николай Радулов в предаването  „Тази сутрин“ във връзка с терора в Ница. 

Втори терористичен атентат с обезглавен беше извършен вчера във Франция. След убийството на учителя, показал карикатурите с пророка Мохамед, мишена стана църква в центъра на Ница. Убити са трима души, сред които и жена, която е обезглавена. "Тук няма групи, индивидуален е извършителят. Оръжието, което е използвал е нож, който можеш да си купиш от всеки магазин. Това е трудно за проследяване", посочи проф. Радулов.

Според него, ако трябва да се говори за предотвратяване на този тип престъпления, би трябвало да говорим за високи технологии, за много полиция на терен на улицата, за включване на системите на наблюдение на изкуствен интелект, както напоследък става в Москва. Това са много пари на данъкоплатците и сравнително ниска гаранция за безопасност на първия етап, посочи експертът. "При последния случай говорим за определени умения, тъй като да прережеш на  човек гърлото не е толкова лесно. Изисква се подготовка, да отделиш главата от тялото не е толкова лесно. Това специалните части много добре го знаят и се  тренират за тези неща", обясни проф. Радулов.

По думите на професора проблемът е свързан по-скоро с мигрантите и миграцията, с големи обособени групи от мюсюлмани във Франция, както и с невъзможността на която и да е полиция по света да наблюдава толкова много вероятни обекти. "Това е социален проблем, държавата трябва да измисли и да изпълни политики,  свързани с размиването на тези общества", отбеляза проф. Радулов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във