Параграф22 Daily

§22 Новини

Тестват ли прокурорите адвокатите с казуса „Левашки“

Юристи, правозащитници и общественици излязоха със становище до Висшия адвокатски съвет във връзка с реакция на УС на Асоциацията на прокурорите в България. Казусът е свързан с коментар в социалните мрежи на пловдивския адвокат Стефан Левашки.

Според организацията на прокурорите Левашки се е изказал неуважително и е направил недопустими заигравки с името „прокуратура“. В писмо се настоява за позиция на Висшия адвокатски съвет.

142 души са се присъединили към подписката в рамките на около два часа, обясни адвокат Грета Ганева, която заяви, че „расте в пъти подкрепата“. По думите ѝ реакциите в адвокатската общност демонстрират гняв и солидарност с Левашки. „За жалост представители на прокуратурата сами правят така, че уронват нейния престиж. Това, че някой е казал в прав текст каква асоциация добива в резултат на тези действия, не може да бъде укоримо поведение“, коментира Ганева в предаването „Преди всички“.

По думите ѝ каламбурът, използван в социалните мрежи за прокуратурата, е добил гражданственост като „наименование за порочност, за унизително поведение, наименование, което свързва действия с най-древната професия“.

Според Грета Ганева Висшият адвокатски съвет е в ситуация да бъде тестван.  „Чрез този сигнал Асоциацията на прокурорите поставя адвокатурата в ситуация на тест, за да може да се види дали тя ще действа адекватно в междуинституционална война, в каквато много вероятно е да влезе съвсем скоро.“

Facebook logo
Бъдете с нас и във