Параграф22 Weekly

§22 Новини

Тезджан Салим получи четири години затвор за опит за убийство

Фатма Салим и Тезджан Салим били съпрузи от около 20 години, като от брака си имали две деца. Семейството обитавало първия етаж на къща. намираща се в Асеновград, съобщиха от пресслужбата на Пловдивския окръжен съд.


През по-голямата част от семейния си живот Салим бил безработен, като за издръжката на семейството се грижела преимуществено съпругата му. Липсата на работа не пречило на подсъдимия да харчи за удовлетворяване на прищевките си (вкл. и за хазарт) значителна част от приходите на жена си. Същевременно отсъствието на охота за работа и за ангажиране с осигуряване на финансовото благополучие на семейството си подсъдимият "компенсирал" с редовно агресивно поведение спрямо близките си - съпругата и децата си, изразявало се не само в скандали, предизвикани от него, но и във физическо насилие.


За последно преди описаните в настоящия акт събития пострадалата Фатма Салим била бита от мъжа си през август 2012г., за което се наложило да й бъде извършен преглед от лекар.


Наред с това, Тезджан бил обладан и от изключително силно перманентно чувство на ревност спрямо съпругата си, на която фактически гледал и се отнасял като своя собственост. Като последица от това я подлагал на непрекъснат контрол, изразяващ се в забрана да контактува и дори да поздравява мъже. Не било рядкост и Тезджан Салим да злоупотреби с алкохол, което му състояние допринасяло за увеличаване на конфликтността му.


На 09.07.2013 г. около 11,30 часа подсъдимият и съпругата му излезли от дома им и отишли в кафене в гр. Асеновград. Там останали до около 13,00 часа, след което тя отишла на работа. От своя страна, поради липсата на каквито и да било ангажименти, Тезджан Салим се срещнал със свой приятел, с когото посетили ресторант "Снежанка". В заведението консумирал значително количество алкохол - първо около 4-5 бири, а после преминал и на концентрат - ракия. Повлиян от изпитите питиета, подсъдимият видял в заведението най-обикновен кухненски нож с дървена дръжка, който му наподобил на сходен нож, донесен в дома му преди няколко месеца от съпругата му. Това сходство предизвикало у него съмнението, че Фатма е била на някакво място без неговото знание и позволение, където неясно с кого е контактувала. За да разреши възникналия според него "проблем" със сходството на ножовете, мъжът взел от заведението ножа и около 23.00 часа се прибрал в дома си.


По това време в жилището била единствено дъщеря му Гюлейха Салим, тъй като съпругата му все още не се била прибрала от работа, а пък синът им Джанан Салим бил от известно време във Великобритания на работа. Още с влизането му, на Гюлейха й направило впечатление, че баща й е видимо пиян, както и че в едната си ръка носи нож. После започнал да разпитва дъщеря си откъде имат гореописания нож вкъщи. Не се задоволил с обяснението, че е купен от жена му, и заявил, че ще я изчака, за да я попита откъде е ножът. Отправил също така и реплики за саморазправа към дъщеря си и съпругата си под предлог, че "не искал курви" в къщата си.


Малко преди да настъпи времето за прибиране на съпругата му от работа, извършителят накарал дъщеря си да се прибере в стаята си. В това жилищно помещение вече била отишла и майка му Фатма Исмаил, която, знаейки за нрава на сина си и разбирайки за моментното му състояние, решила да изчака там, за да се намеси при необходимост.


Малко след полунощ в семейното жилище от работа се прибрала пострадалата Фатма Салим и още с влизането си, виждайки състоянието на съпруга си, преценила, че предстоят неприятности. Успяла само да се събуе и подсъдимият я накарал да го последва в спалнята. Там й посочил донесения отпреди месеци нож, ползван през това време в кухнята им, и я попитал откъде е, показвайки й за сравнение домъкнатия от ресторанта друг нож. Свидетелката му обяснила, че въпросния нож го е купила чрез колежка, след което, за да го махне от погледа му, го сложила в мивката, намираща се в същото помещение. Подсъдимият обаче поискал да го види отново и съпругата му поставила ножа на плота на мивката. В този момент - вече на 10.07.2013 г., няколко минути след полунощ - Тезджан Салим сметнал, че жена му го лъже и у него се оформило решението като наказание за това да я умъртви. В изпълнение на възникналото намерение взел ножа, ползван вече месеци в дома им, и незабавно намушкал с него съпругата си в лявата част на корема и в областта на шията. Чувайки виковете, от съседната стая на помощ се притекли дъщерята и майката на подсъдимия и единствено тяхната намеса, както и факта, че пострадалата незабавно била откарана в болница, помогнали да бъде спасен животът й.


Делото се разгледа по реда на съкратеното съдебно производство, при което подсъдимият признава фактите и обстоятелствата по обвинението и наложеното наказание се редуцира.


Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.

Facebook logo
Бъдете с нас и във