Параграф22 Daily

§22 Новини

Тиберио Грациани: НАТО печели от преминаването на украински територии към съседни страни

Преразпределението на територията на Украйна в полза на западните държави е възможно и би било от полза за НАТО. Това мнение изрази в събота в интервю за кореспондент на ТАСС президентът на Международния институт за глобален анализ Vision & Global Trends, политологът Тиберио Грациани. "Това е риск, на който е изложен Киев, но не само по отношение на Полша, но и по отношение на други съседни страни. Като се има предвид, че има определени трудности с приемането на Украйна в НАТО, алиансът няма да възрази, защото това ще премахне пречки пред нейното разширяване“, казва политологът. Той добави, че това се отнася не само за Полша, която вече е член на НАТО, но и за Унгария. По-специално Грациани припомни „голямото унгарско малцинство, живеещо в Украйна“.

Според експерта, „ако някои територии, които в момента са под суверенитета на Киев, влязат в „орбитата“ на граничещите държави, които са членки на НАТО, тогава от геостратегическа гледна точка е очевидно, че алиансът ще продължи напред и ще се разшири още повече към Русия“. Той обясни, че тези твърдения са породени, наред с други неща, от „редица исторически причини, дадени от националисти в съседни на Украйна страни“.

На 28 април директорът на Руската служба за външно разузнаване (SVR) Сергей Наришкин каза, че Вашингтон и Варшава, според информацията, получена от SVR, работят по планове за установяване на строг военно-политически контрол на Полша над „техните исторически владения“ в Украйна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във