Параграф22 Daily

§22 Новини

Тютюнопроизводителите без регистрация отглеждат тютюн незаконно

"Ако тютюнопроизводителите не се регистрират в Националния регистър, това ще означава, че те отглеждат тютюн нерегламентирано, незаконно и не спазват българското законодателство", коментира в "Преди всички" Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите във връзка с поредното искане на работещите в бранша да се удължи срокът за вписване в регистъра.

"Другата причина е, че регистърът не ги обременява с нищо, той играе ролята да стане ясно всяка година колко площи се засаждат с тютюн, колко са заетите в сектора за годината и какви количества заявяват, че ще произведат. Тези количества стават ясни, когато приключи изкупната кампания и търговските оператори дадат информация в базата данни за Министерство на земеделието, храните и горите".

Филев посочи, че за момента има вписани около 3200 тютюнопроизводители: "Все още не знаем колко не са вписани, може би между 10 - 20 на сто не се вписват, но това ще им изиграе лоша шега" - поясни Цветан Филев. "Защото очакваме решение от Европейската комисия финансовият инструмент, който прилагаме в България - преходна национална помощ за тютюн - да бъде продължен за периода 2023 - 2027 година, но с нова референтна година на производство - предложението е тя да бъде 2018 година - затова, тези,  които през 2017 не са се регистрирали, няма да могат да ползват финансовия инструмент", поясни още специалисът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във