Параграф22 Daily

§22 Новини

Тласкат умишлено част от българите към турчеене, алармираха историци

С писмо до президента, парламента, главния прокурор, ДАНС и БАН родната организация Дружба „Родина" оспорва правдивостта на редица издадени у нас исторически книги, свързани с помаците. Българската нация изкуствено се разединява и противопоставя. Години наред сме свидетели на системно и тенденциозно фалшифициране на историята, свързана с ислямизираните българи. Провежда се политика за обособяване на помашки етнос и турцизиране, насажда се омраза между българите християни и българите турци, гласи обръщението към родните институции, представено на пресконференция в БТА.

Според академик Георги Марков, съпредседател на организацията, основната цел на дружеството е да работи за единението на нацията, за опазването ни от вътрешни противоречия. Срещу България се води системна пропаганда с различни средства, ние се стараем да я оборваме с аргументите на науката, категоричен бе той. Населението се тласка към турчеене, има опити да се конституират ислямизираните българи като помаци, не като българи, недоволстват и другите членове на организацията.

Културно-просветната организация отправя апел за иницииране на кръгла маса с участието на „добросъвестни учени" от цял свят, които да анализират обективно историческите взаимоотношения между България и Османската империя, за да се неутрализират спекулативните псевдофакти и недоизказаните истини, които „тровят отношенията между етносите в България".

Дружба „Родина" предлага на това събитие да участват представители от страните членки на ЕС, САЩ и Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във