Параграф22 Daily

§22 Новини

Точат газ от "Чирен" на абсурдни цени за да спечелят 8 фирми

Изтъргувани са 60 000 мегаватчаса, това е станало без търговия. Министърът твърди, че са продадени 37 400 мегаватчаса. Кой и откъде докара другите количества, пита Румен Овчаров.

Не можеш да обвиняваш предишното правителство, че е продавало природен газ и още на втория ден новото ръководство да прави същото, и то в пъти в по-големи размери. От справката на сделката с „Булгаргаз“ се вижда, че купувачът е предложил цената, а търговецът се е съгласил. Цялото количество е изтъргувано. Този газ е взет от едно място – Чирен. В петък са продадени едни количества на цени, които са абсурдни. Фирмите, участвали в сделката са осем. Един от шефовете на „Булгаргаз“ идва от една от тях." Това заяви бившият министър по икономиката и енергетиката Румен Овчаров в предаването „Денят на живо“.

„Тези хора са продали едни количества газ на цени, на които е абсурдно да се продава. Едни фирми са получили добри печалби. Тези фирми са осем на брой и едната се казва „МЕТ Енерджи Трейдинг“. Това е фирмата, от която идва новият изпълнителен директор на „Булгаргаз“. Дали има конфликт на интереси, да каже КПКОНПИ", заяви Румен Овчаров, бивш министър на енергетиката.

„Поставих въпроса, не за да спорим колко са продадени, поставих въпроса чисто политически. Не можеш един месец да обвиняваш предишното ръководство на „Булгаргаз“, че е продавало излишните количества газ в Румъния и с това е правило престъпление и след това на втория ден новото ръководство да прави абсолютно същото, при това в пъти по-големи мащаби“, разясни още той.

„Изтъргувани са 60 000 мегаватчаса, това е станало без търговия. Министърът твърди, че са продадени 37 400 мегаватчаса. Кой и откъде докара другите количества? През това време не е имал внос. Този газ е взет само от едно място - това място е „Чирен“. Има само два варианта тези количества да бъдат изтъргувани. Единият е чрез Програмата за реализация на количества и вторият е с Плана за действия при извънредни ситуации. И двете се случват през „Булгаргаз“, отбеляза Овчаров.

Той настоя да направи едно уточнение: „Не съм масон. Илиян Василев е лъжец. Не може едно ченге, бивш агент на ДС, да лъже постоянно“, заяви Овчаров. „Аз съм учуден, че аз пръв съм разбрал за тази схема. Цинизъм е да ме обвиняват, че работя с Бойко Борисов и Делян Добре, след като ме съдят“, посочи той.

„Предупредих управляващите, че правят глупости. Така направиха с мораториума, сега го правят с „Булгаргаз“. Вместо да излязат и да признаят, че са сгрешили и да се извинят, те се обясняват. Те са продали едни допълнителни количества газ. Опитвам се да помогна, защото разчитам, че това правителство ще свърши много. Трябва да се действа умно обаче“, обясни бившият енергиен министър.

Овчаров каза, че иска да зададе един въпрос, който премиера Петков може да даде на Прокуратурата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във