Параграф22 Weekly

§22 Новини

Тони Блeър: Западът трябва да решава с Русия и Китай проблема "Радикален ислям"

Според руската информационна агенция "РИА Новости", днешната реч на Тони Блеър в Лондон ще напомня по значимост и цели прочутата Фултънска реч на Чърчил

Страните от Запада са длъжни да забравят разногласията си с Русия за Украйна и да се заемат с решението на заплашващия целия свят проблем за ислямския екстремизъм, счита Тони Блеър, който който бе премиер на Великобритания между 1997 г. и 2007 г., а сега е пратеник за Близкия изток на квартета за този регион - ООН, ЕС, САЩ и Русия


"Съвсем недавно Украйна отхвърли на заден план близкоизточната тематика. Но Близкият Изток не е загубил своята значимост. Тези процеси, които сега се развиват там, продължават да бъдат огромна заплаха за световната сигурност. Близкият изток, както и регионите, които се намират до неговите граници - Пакистан, Афганистан и Северна Африка, са потопени в безкрайна нестабилност. На върха на тази криза се намира радикалният ислям и политизираните възгледи за исляма - идеология, която изкривява и на практика скрива истинските постулати на исляма", се казва в публична реч на екс-премиера, която той ще произнесе днес в Лондон.


Според Блеър, нарастващата заплаха от радикалния ислям изисква незабавно и всеобщо внимание. Радикалите са способни да дестабилизират модерните и традиционните общества и да разрушат постиженията на съвременната епоха на глобализация.


"Необходимо е да признаем съществуването на този проблем, и независимо от другите наши трудности, да бъдем готови да се сближим и да си сътрудничим най-вече с Русия и с Китай", счита Блеър.


Решението на проблема с радикалния ислям вече не може да се отлага, отбелязва Блеър, защото в района на Близкия Изток се намират значителна част от световните запаси на нефт и газ. Затова, дори с отчитане на протичащата в САЩ шистова революция в добива на горива, световната енергозависимост от Близкия Изток не само няма да намалява, но и ще нараства в близко бъдеще. Това е още една причина за необходимостта от обединяване на усилията на целия свят за решаване на проблемите в регионите, разположени близко до Европа.


"В Средна Азия и в Русия терористичните атаки са всекидневие. Расте влиянието на ислямските радикали от Северна и Централна Азия до западните провинции на Китай. Мюсюлманското население на Европа вече достига 40 милиона човека и продължава да се увеличава. Организацията "Братя мюсюлмани" и другие подобни увеличават своята активност. Редица инциденти, свързани с исляма в английски и във френски училища ни карат да се замислим върху истинския размер на проникването на ислямистите в нашето общество", се отбелязва още в словото на видния английски политик.


Освен това в речта си Блеър подлага на унищожителна критика и политиката на САЩ в подръжка на т. нар. "арабска пролет". Според него, тези "революции" в Близкия изток са довели до това, че държави като Израел и Палестина са се оказали напълно обкръжени в региони, намиращи се в "революционен спазъм". "Отначало ние им предложихме помощ, а сега сме озадачени от това, че всичко тръгна не така както искахме. Западът трябва да се измъкне от тази ситуация така, че в бъдеще върху него да не лежи отговорността за това, което се случва там", подчертава Тони Блеър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във