Параграф22 Daily

§22 Новини

Тонове опасни пестициди оставени без контрол в санданско село

Над 5 тона опасни пестициди в частен дом в санданското село Петрово са оставени без контрол. Областният управител на Благоевград предприема спешни мерки за решаване на проблема, съобщи „Хоризонт". Препаратите за растителна защита са били на бившето АПК в селото. Собственикът на къщата, в която се намира склада, наскоро починал. При по-обилни  дъждове и евентуални наводнения районът може да бъде отровен, каза шефът  на звено "Контрол на опасните средства" в областната дирекция на МВР Бойко Костадинов,

„Има снимков материал, на които е дадено състоянието на тези някогашни складове за растителна защита на АПК и на ТКЗС. Той е частен дом и ние нямаме с какво да го принудим този човек да ги загроби тези материали или да ги предаде някъде. Сградата се руши, покривът тече", каза Костадинов.

От три месеца служба "Контрол на опасните средства" вече няма ангажимент към складовете с препарати за растителна защита. Какви мерки ще предприеме областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, който днес бе запознат с опасния проблем.

"Съгласно моите правомощия и възможности ще направя всичко необходимо. Първо ще създам една комисия, която да отиде на място, да посети, за да види какво е реалното състояние и съответно да търсим решение  на въпроса по възможно най бързия начин", увери Михайлов.

За случая с петте тона пестициди в частен дом в село Петрово е уведомена и прокуратурата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във