Параграф22 Daily

§22 Новини

Топлофикациите да си платят на „Булгаргаз,“ за да имаме газ

Министърът на икономиката и енергетиката призова топлофикациите да се издължат на „Булгаргаз“. „Почти всички не са изплатили задълженията си към „Булгаргаз“ ЕАД. Това са търговски взаимоотношения между дружествата. Задълженията трябва да се изплащат редовно, за да бъдат гарантирани доставките на природен газ“, обясни Васил Щонов. Изявлението на министъра е по повод писмото на „Булгаргаз“ до топлофикационните дружества, свързани с пристъпване към ограничаване на подаваните количества газ.

Той подчерта, че последствия за потребителите в страната няма да има. По думите му „Булгаргаз“ ще продължи да доставя природен газ. „В момента се водят преговори с голяма част от топлофикациите в страната, за да се осигури навременно плащане. По този начин дружеството ще разполага с достатъчно средства, за да осигури доставките“, допълни Щонов. Той увери, че прекъсвания на доставките за потребителите няма да има.

Той припомни, че намалението на налягането на входа на газопреносната мрежа в страната се дължи на технически проблеми. На ден от Чирен се добиват между 1 и 2 куб. м., за да се компенсира недостигът на количества. По думите му, ако дневният добив от Чирен е над 4.1 млн. куб. м. топлофикациите ще преминат към работа на мазут. Енергийният министър бе категоричен, че ситуацията се следи внимателно от кризисния щаб към Министерството на икономиката и енергетиката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във