Параграф22 Daily

§22 Новини

Топорът на цензурата се надига заплашително, България е на 75 място

България е на 75-то място по свобода на словото в годишния доклад на „Фрийдъм Хаус" за миналата година, съобщава кореспондентът на БНР в САЩ. Пред него Елън Ахекян, която е работила по доклада, сподели, че една от най-обезпокоителните тенденции, които са видели в нашата страна, е концентрацията на собственост, особено в ръцете на „Нова българска медийна група", най-вече като се има предвид, че собственикът е депутат.

Ахекян добави, че всъщност в България през 2014 г. е забелязано подобрение заради това, че били докладвани по-малко нападения срещу журналисти, в сравнение с миналата година.

Резултатът от това е една точка подобрение за България в новия доклад на „Фрийдъм Хаус". В същото време Елън Ахекян обърна внимание, че според данните, властите в страната ни изглежда са толерирали заплахите срещу журналистите.

Заключението на годишния доклад на „Фрийдъм Хаус" е, че свободата на словото е в най-ниското си ниво от десет години насам. Само 14 % от населението в света живее в страни с истински действаща четвърта власт. Европа продължава да отбелязва високи нива, въпреки че в някои региони има голям спад.

Причината за картината в световен мащаб според „Фрийдъм Хаус" са основно два фактора - приемането на закони, които рестриктират свободата на словото, най-често обосновани с нуждите за националната сигурност и ограничаване достъпа на журналисти до зони на конфликт.

Влошаване на условията за журналистите в изминалите пет години се наблюдава в редица държави, които исторически са известни със своите демократични практики. Гърция е паднала с 21 точки по 100-точковата система от 2010 г. до сега. По-значима негативна тенденция има още в Турция, Унгария и Сърбия.

На дъното на индекса са страни като Беларус, Куба, Сирия, Иран, Северна Корея и включената за първи път окупираната от Русия територия в Крим. Показателят в САЩ е паднал с един пункт. Това се дължи на задържания и тормоз спрямо репортери по време на протестите за граждански права във Фъргюсън, щата Мисури. Класацията на медийната свобода се оглавява от Норвегия и Швеция.

Заключенията, които "Фрийдъм Хаус" прави, са подобни на индекса на "Репортери без граници". Той измерва свободата на словото и информираността на населението в 160 държави. В тази класация България бележи спад с 6 места до 106-ата позиция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във