Параграф22 Daily

§22 Новини

Тотална смешка: През последните месеци престъпленията са намалели с около 24 %

През последните месеци престъпленията са намалели с около 24 %. Това каза по време на блиц контрола вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в отговор на въпрос на депутата от ПФ Красимир Каракачанов във връзка с противодействие на престъпността.

„Обективните факти през последните месеци, не толкова като абсолютнен брой, показва намаляване на престъпленията с около 24 % последните два месеца и увелечаване с 12, 5 % на тяхната разкриваемост“, каза тя. Министър Бъчварова увери, че най-заинтересованият човек да има обективна картина е самата тя. „Обществената чувствителност по тази тема е изключително голяма“, каза Бъчварова. По думите й, няма причина тези показатели да бъдат манипулирани по какъвто и да е начин.

„Това не снема отговорноста на МВР и ръководството му за общото ниво на криминогенната ситуация. Затова обсъждахме и вчера и тече такъв процес на обсъждане за най-ефективните мерки, които може да предприемем. Първото е възможно най-бързо разкриване на извършителите. В повечето от случаите успяваме да ги разкрием, по-трудно е да докажем тяхната самоличност. Що се отнася до нова стратегия, моето лично мнение, е че ако трябва да се промени концепцията за сигурност в нея трябва да участват и народните представитители“, посочи министърът на вътрешните работи.

Каракачанов заяви в реплика, че ПФ е подкрепил правителството заради битовата престъпност. „Така или иначе до една единна концепция все още не се е стигнало. „Факт е, че МВР взе мерки“ ,каза той. По думите му, разкриваемостта не е все още на ниво. Той предложи преразпределение на наличните сили и припомни една стара практика в България – да се ангажират хора в доброволни отряди, които в малките населени места да подпомагат районните инспектори.

Министър Бъчварова благодари на Красимир Каракачанов за идеите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във