Параграф22 Daily

§22 Новини

Товар таблетки с псевдоефедрин, задържаха на Капитан Андреево

Митническите служители от Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ и ТД „Южна морска“ откриха близо 450 000 таблетки псевдоефедрин - прекурсор за производство на метамфетамин.

На 17 април 2021 г. на ГКПП Капитан Андреево пристига товарен микробус с полска регистрация на път от Турция към Словакия. Автомобилът управлявал М.Г., украински гражданин, а с него пътувал и А.К., полски гражданин. Двамата представили пред митническите органи документи, удостоверяващи пренасянето на 5 кашона с лекарствени средства – витамини. Превозното средство е било отклонено за щателна митническа проверка, при която се установило, че вместо с витамини, кашоните били пълни с лекарствения препарат „Sudafed", с основна съставка – псевдоефедрин. Открити са били 13 999 кутии, всяка от тях съдържаща по 3 блистера с по 10 таблетки. В насипно състояние са били открити и 2990 блистера, също с по 10 таблетки. Общото количество на задържаното лекарство е 44 988  блистера с 449 880 таблетки, всяка съдържаща по 60 mg псевдоефедрин, който е прекурсор.

 По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура Хасково.

Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняеми А.К., на 51 г., полски гражданин, и М.Г., на 26 г., украински гражданин,  за това, че на 17.04.2021 г., през ГКПП - Капитан Андреево”, общ. Свиленград, с товарен автомобил, марка "Мерцедес“, в съучастие като съизвършители, пренесли без надлежно разрешение през границата на страната, от Република Турция в Република България, прекурсор, а именно 44 988 броя блистери „Sudafed“ от по 10 таблетки всеки, съдържащи псевдоефедрин – прекурсор - престъпление по чл.242, ал.3, предл. ,1 във вр. чл.20, ал.2, вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

Двамата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура – Хасково да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във