Параграф22 Daily

§22 Новини

Традиционни нарушители има сред нерегламентираните търговци на риба

Нерегламентирани търговци продължават да правят опити на юг от Бургас да продават риба, в нарушение на нормативната уредба,  каза д-р Георги Митев, от Областната дирекция по безопасност на храните. Той обясни и за последния случай по сигнал, на който е направена проверка:

"Проверяваме един животновъден обект, имахме сигнал че там се извършва нерегламентирана дейност по отглеждане на животни и се осъществява клане. Установи се, че наистина се отглеждат макар и малко на брой животни. Животновъдният обект преди време е имал разрешение за извършването на този вид дейност,  която след това е прекратена, а в момента собственикът е решил, че може да я възстанови, но повече информация не мога да ви предоставя.

Нереглазментираните търговци на риба стават все по-регламентирани, защото вече знаят че има правила при продажбата. Наскоро имахме случай за един търговец, който за пореден път бе хванат в нарушение, по пътя на юг от Бургас. Той и семейството му са с традиция в нарушенията. съставят им се актове, най-вероятно и глобите не плащат, санкциите отиват директно в НАП и няма как да знам дали си ги плащат. Единственото регламентирано при този търговец е микробусът, от който се опитва да продава риба. Той е регистриран при нас, но само за да пренесе стоката от един магазин в друг, а не да спре на пътя и да се извършва търговска дейност.

Като цяло проверяваме през целия летен сезон заведенията за обществено хранене по морето, на юг и на север от Бургас. Колегите са непрекъснато на терен. Проверява се и сграден фонд, оборудване, предлагане на храни - срок на годност,  произход, дали са съхранявани правилно. Най-често ни сигнализират за некачествена храна или лоши условия..."

Реагира се на всяка една от жалбите , посочи още Георги Митев. Той даде и пример за изряден търговец на риба, който продава от специално оборудван за целта бус край Атия. Въпреки това и за него понякога получаваме сигнали от преминаващи хора, които не знаят че има разрешение за този вид дейност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във