Параграф22 Daily

§22 Новини

Трайчо Трайков: Обвиненията на Мавродиев говорят за несвършена работа

Институтът за политики и развитие, чийто изпълнителен директор е Трайчо Трайков, разпространи позицията на бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма във връзка с обвиненията на председателя на КФН Стоян Мавродиев, че в резултат на пазарни манипулации държавата е загубила около 87 млн. лв. при борсовата приватизация на EVN по времето на Трайков:


- Изказванията на ръководител на държавен регулаторен орган са неуместни в политически контекст по принцип. В случая дори ми е неудобно да коментирам опитите на притеснени висши държавни служители да спасят постовете и кариерата си, особено когато са гарнирани с професионална неграмотност (подобна на собственика на тефтерче от една друга държавна комисия). Най-малкото защото борсовата сделка за остатъчния дял от EVN е извършена на аукцион според проспект, одобрен именно от Комисията за финансов надзор, чийто ръководител е г-н Мавродиев. Проспектът пък е изготвен от инвестиционен посредник, избран от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Очевидно, че ролята ми като министър се изчерпва с функцията на принципал на държавния дял, преди започване на процедурата от АПСК и няма нищо общо с нейното осъществяване.


Нещо повече, за да бъдат избегнати каквито и да е спекулации с факта, че EVN беше предишният ми работодател, а и защото ставаше дума за сделка на организирания капиталов пазар, текущото наблюдение и рекламирането й пред потенциални инвеститори в чужбина бяха поети от екипа на Министерството на финансите.


Все пак ако експертите на КФН действително са констатирали такава мащабна пазарна злоупотреба, възникват въпроси, чиито отговори много бих искал да знам и аз:


- Как е изчислен размерът на щетата за държавата и какъв е резултатът от анализа на други приватизационни сделки, извършени чрез борсата?


- Възможно ли е това да се случи на Българската фондова борса и какво е направила КФН като неин регулатор, за да предотврати подобни злоупотреби?


- Възможно ли е от машинации да са пострадали и хилядите институционални и дребни инвеститори, вложили пари чрез многобройните първични публични предлагания на Българската фондова борса?


- Може ли калпавата работа на КФН(ако приемем, че г-н Мавродиев е прав) да е причината БФБ да е една от най-зле представящите се борси в Европа, пострадала най-тежко и възстановила се най-малко след началото на кризата от 2008 г.?


- И в крайна сметка, ще поеме ли г-н Мавродиев отговорността за клеветенето на хора и компании, ако не е прав, и за несвършената си работа, ако е прав? Или това ще си остане поредната илюстрация за подхода на задкулисието в момент, когато обществото деветдесети ден се бори за осветявянето му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във