Параграф22 Daily

§22 Новини

Трайчо Трайков осъди КПКОНПИ за близо 100 хил. лева

Кметът на район "Средец" в София от "Демократична България" Трайчо Трайков осъди на първа инстанция Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за близо 100 хиляди лева за причинени морални вреди и пропуснати ползи, съобщи в. "Сега". Решението е на съдия Доброслав Руков от Административния съд - София-град по делото по Закона за отговорността на държавата, водено от бившия министър срещу КПКОНПИ.

Трайков, който в периода 2009 - 2012 г. беше последователно министър на икономиката, енергетиката и туризма, съди КПКОНПИ за воденото срещу него производство за конфликт на интереси, започнало през 2012-а по негово настояване. Тогава Трайков сам сезира комисията срещу себе си месеци, след като вече не беше министър, заради твърденията на тогавашния водещ в ТВ7 Николай Бареков, че е в конфликт на интереси.

Целта на Трайков е да изчисти името си, но вместо това е признат в нарушение. Две години по-късно обаче казусът е вече приключен с влязло в сила съдебно решение, че комисията не е права. През 2019 г., малко преди да изтече давността да търси обезщетение, Трайков подава иска си срещу КПКОНПИ.

В иска му се твърди, че заради решението за конфликт на интереси от "Балканстрой" са оттеглили работната си оферта и заплата от 10 хил. евро месечно. Освен това Трайков претендира, че са му нанесени неимуществени вреди за 12 хил. лева - понесени душевни болки и страдания, за които свидетелстват жената, с която живее, и негова колежка.

От своя страна КПКОНПИ пледира, че решението за конфликт на интереси е отменено от съда не защото нямало конфликт, а защото била изтекла давността. Юрисконсултите на комисията твърдят, че Трайков сам си е навредил, като е сезирал комисията да го провери.

На първа инстанция съдът приема, че решението на КПКОНПИ, отразено в публичното пространство и придружено с недобронамерени коментари, е увредило авторитета и доброто име на Трайков. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във