Параграф22 Daily

§22 Новини

Transaprency International: Корупцията процъфтява на фона на пандемията,  България е начело в ЕС

Глобалната корупция засилва дългосрочните последици от кризата с COVID-19 - и това струва на хората живота им, се казва в доклад на Transparency International, публикуван в четвъртък, пише европейската редакция на Politico, цитирана от световни и български медии.

Кризата с коронавируса „е не само здравна и икономическа криза, но и корупционна криза, с безброй животи, загубени поради коварните последици от корупцията“, пише Берлинската неправителствена организация в годишния си индекс за възприятие на корупцията (CPI). Според доклада CPI страните с по-високо ниво на корупция изразходват по-малко от своя БВП, показва докладът. „Корупцията отклонява средствата от така необходимите инвестиции в здравеопазването, оставяйки общностите без лекари, оборудване, лекарства, а в някои случаи и клиники и болници“, заявяват от неправителствената организация.

Индексът класира 180 държави по скала от 0 до 100, като по-високото число означава, че държавата е по-малко корумпирана. Както и през предходните години, повече от две трети от страните са под границата от 50 точки през 2020-та, като средният показател е 43. Дания зае най-високото място в ЕС и в световен мащаб (наравно с Нова Зеландия), с резултат 88. България, Унгария и Румъния бяха с най-лошо представяне в ЕС, завършили на 69-о място с резултат 44. Великобритания запазва 11-тото си място с резултат 77, докато САЩ делят 25-тата позиция с резултат 67.

В ЕС докладът се фокусира върху Полша (резултат: 56), където се казва, че „правителствените лидери използват кризата с COVID-19 за политическа изгода, подкопавайки демокрацията, правата на човека и усилията за борба с корупцията“. Transparency International също така посочва „значително отстъпление“ в Малта, която „с е изправя пред значителни предизвикателства с корупцията и страда от един от най-стръмните спадове на върховенството на закона“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във