Параграф22 Daily

§22 Новини

Тренчев хвърли бомбата за политик, хванат с 35 000 долара подкуп, но разследващите били уволнени

Заместник-министър от правителството на Иван Костов е бил хванат с 35 000 долара подкуп, но вместо да бъде осъден, случаят се потулил, а полицаите, които го арестували, били уволнени. Това разкри почетният председател на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев. „Заместник-министърът на икономиката чрез поставено лице поискал 35 000 долара подкуп от бизнесмен, на който му се видели много парите и казал на ченгетата. Те правят капан в заведението, където трябвало да се дават доларите“, добавя синдикалният лидер.

„На срещата обаче не отишъл посредника, защото заместник-министърът му нямал доверие. В момента на предаването на парите, скачат полицаите и го хванали. В суматохата дори е изял два-три шамара. След това разбират кой са хванали и казват на Александър Божков, а той информирал Костов и ченгетата са уволнени“, заяви в „Тази събота“ по бТВ д-р Тренчев.

Какво да коментирам повече, попита той. „Искаха да им съдействам, за да отидат в Гърция, защото тук се притеснявали да кажат истината. Питах ги какви офицери са, за да ги е страх. Предложих им да ми напишат всичко и да не казвам кои са, но отказаха“, уточнява почетният лидер на „Подкрепа“.

„Не знам какво ще стане, ако прокурорите започнат да ровят, защото ми се иска някой да бъде наказан, но тези хора ще разчитат на колективната безотговорност и ще се надяват за изтичане на давността“, добави той.

Много хора, които са свидетели на корупция, се страхуват да кажат истината, подчерта Тренчев. По резултатите на прокуратурата ще стане ясно дали разследването на целия приватизационен процес у нас е пиар акция, добави той.

По думите му и други главни прокурори, освен Иван Гешев са се захващали с темата, но резултат не е имало. „Повечето сделки са бандитски, време е тази истина да се чуе и да се види от хората. Друг е въпросът дали някой ще бъде наказан“, допълни синдикалният шеф.

Относно обвинението на Християн Гущеров, че синдикатите са уволнявали директорите на предприятията у нас преди да бъдат приватизирани. Тренчев отговори, че някои от тях са заслужавали да бъдат отстранени. Той даде пример с ТЕЦ „Марица-Изток“, при него дошли миньорска федерация и заявили, че директорът е корумпиран, а синдикатът предал информацията на отговорните министерства. „Начинът на назначение на директори в България е порочен. Назначеният не се чувства сигурен, защото с един факс може да го изхвърли министърът. В чужбина шефовете подписват контракт за четири години и обезщетението е няколко милиона евро, ако ги изхвърлят“, добави Тренчев. „Сега комунистите се дразнят от факта, че техни хора са били уволнени. Те източваха предприятията“, каза той и допълни, че е сигнализирал стотици пъти прокуратурата за корупция“, заключи той.

Тренчев обясни, че сигнал е давал и за „Кремиковци“, разговарял е с бившия прокурор Николай Кокинов. Почетният председател на КТ „Подкрепа“ каза, че у нас няма развалена нито една приватизационна сделка.

Синдикатът заяви, че вярва на думите на Стив Ханке в предаването по bTV „120 минути“,  че има скрити доказателства за корупционни сделки. „Не знам какво е имало в неговия куфар, аз знам какво аз съм носил. Например за „Балкан“, взеха го евреите с 18 самолета, остана с един. Всичките имоти на „Балкан“ по света бяха продадени. Продаде се за 180 хил. лв., на цената на един апартамент, а имуществото беше разпродадено за десетки милиони“, уточни Тренчев.

„Една голяма сделка не се развали у нас. Наши бизнесмени отидоха в Сърбия, за да въртят същите номера, но ги изхвърлиха като мръсни котки. Не изпълниха договорите и им биха шута. Тук една сделка не се развали най-вероятно заради корупция“, добави той.

„Не бих казал, че България има суверенитет. Все се опитваме да се набутаме я някакъв модел. С турския сме живели 500 години, после се опитвахме да хванем немския, провалихме се и с руския. Сега се мъчим да се правим на американци без пари. Крайно време е да разберем какво ни е оригиналното и да си направим български модел“, коментира почетният синдикален лидер.

„Великите сили ни презират за това, което правим. Нужна ни е поне малко гордост“, каза още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във