Параграф22 Daily

§22 Новини

Тренировъчен полигон за повишаване готовността за реакция при наводнение бе открит днес

Неуморните усилия на десетки служители от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и от Академията на вътрешното министерство вече дават резултат. Днес откриваме един от шестте центъра за подготовка на населението за реакция при наводнения, заяви в поздравително слово от името на министър  Христо Терзийски началникът на политическия  му кабинет Михаил Златанов. Той отбеляза, че създаването на тези модерни тренировъчни полигони са резултат и  на осъзнатата необходимост и целенасочените усилия на ръководството на вътрешното министерство и на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Това се случи след направените анализи на големите наводнения в село Бисер, в град Мизия и във варненския кв. Аспарухово. Климатичните промени все по-често ще изправят страната ни и Единната ни спасителна система пред предизвикателства, доскоро непознати за нашия географски район.

Всеки вложен лев в превенция спестява в бъдеще на нашата държава огромни разходи.

Златанов припомни, че подобни тренировъчни площадки и кабинети за теоретична подготовка вече са изградени в областите Пазарджик и Бургас, предстои да се изградят в Шумен, Габрово и Враца, допълни Златанов. Заложената цел е подобряване уменията на служителите на МВР и повишаване знанията на хората за действия при наводнения и последващи кризи. От името на министъра началникът на кабинета поздрави служителите на Главната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението“  и на Академията на МВР за реализирането на проекта. Вярвам, че тази мащабна инвестиция в подготовката на служителите на МВР, доброволците и населението, ще ни се отплати многократно в бъдеще време. „Благодаря за ценната подкрепата и съдействие на нашите партньори от Министерството на околната среда и водите и Оперативната  програма „Околна среда“, каза още Михаил Златанов.

Министърът на околната среда Емил Димитров, кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на БЧК акад. Христо Григоров изразиха увереност, че изграденото съоръжение ще е полезно за поколения българи с възможността повече пожарникари и доброволци да усвоят и усъвършенстват умения за реакция в тежки ситуации. Те подчертаха, че при преодоляването на кризисни ситуации е изключително важно партньорството и изграденото през годините взаимно доверие.

На откриването присъстваха и заместник председателят на НС Валери Симеонов, заместник министърът на вътрешните работи Милко Бернер, ректорът на Академията на МВР старши комисар проф. дн Любомир Кирилов Тимчев; генералният директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов; главният архитект на София Здравко Здравков. Те наблюдаваха и кратка демонстрация за действия при мащабни наводнения и височинно спасяване.

Върху построения полигон са разположени 19 различни по степен на трудност и от различно естество препятствия, които симулират в най-близка степен реалността при възникване на критична ситуация.

Изграждането на площадките, макар и основна дейност, не е единственото, свършено в рамките на проекта. Изградени и реновирани са зали за теоретична подготовка, подготвени са служители, които вече обучават хората за действия при наводнения. Нещо повече, създадени са програми за обучение на населението, с приоритет към най-уязвимите социални групи – учениците и хората на възраст над 60 години. Съоръжението е реализирано по проект: Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения, финансиран по Оперативна  програма „Околна среда“ 2014-2020 г. Общият бюджет на проекта е малко над 39 млн. лв.

Амбициозната програма по проекта предвижда през центровете за обучение да преминат над 90 000 души, 72 000 от тях ще бъдат деца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във