Параграф22 Daily

§22 Новини

Трета осъдителна присъда срещу частен съдебен изпълнител за престъпления по служба, от които са настъпили значителни вредни последици

По обвинителния акт на Окръжната прокуратура във Варна Варненският окръжен съд призна за виновен и осъди на две години и четири месеца лишаване от свобода, отложени с четиригодишен изпитателен срок, частния съдебен изпълнител от Варна Любомир Мавров. До присъдата се стигна, след като подсъдимият призна изцяло фактите в обвинителния акт, съгласи се да не се събират доказателства в съдебната зала и поиска делото срещу него да се гледа при условията на съкратено съдебно следствие.

Правомощията на 45-годишния частен съдебен изпълнител с район на действие Окръжен съд Варна  били прекратени със заповед на министъра на правосъдието  на 20 декември 2010 г., след като бил осъден за срок от две години лишаване от свобода, отложени с четиригодишен изпитателен срок, също за престъпление по служба от Варненския окръжен съд, а присъдата влязла в сила през април 2010 г. През декември  2015 г. Мавров бе осъден от друг състав на Окръжния съд отново за престъпление по служба на 2,4 г. лишаване от свобода с четиригодишен изпитателен срок. С вчерашната си присъда по трите осъждания съдът му наложи да изтърпи най-тежкото – две години и четири месеца условно с 4-годишен изпитателен срок.

С третата присъда за престъпление по служба, произнесена вчера от Варненския окръжен съд, от което са настъпили значителни вредни последици, извършено от Мавров като продължавано престъпление и в качеството му на длъжностно лице – частен съдебен изпълнител, е за това, че от 30 януари 2007 до 26 юни 2007 г. не изпълнил и нарушил служебните си задължения с цел да набави имотна облага за двама души по изпълнително дело, от което вредните последици за длъжник по това дело са в размер на 224 340 лева.

Изпълнителният лист срещу длъжника бил в размер на 620 лева за адвокатски хонорар по водено дело в друг съд. Срещу сумата за адвокатския хонорар Мавров продал имот на длъжника на най-скъпата варненска улица – „Княз Борис Първи“, въпреки че той притежавал и други имоти. В обвинителния акт Окръжната прокуратура във Варна подробно е посочила в какво точно се изразяват нарушените служебни задължения на частния съдебен изпълнител, сред които непризоваване на длъжника, опис на друг имот, занижени пазарни оценки и др.

Facebook logo
Бъдете с нас и във