Параграф22 Daily

§22 Новини

Трети от петорката, виновна за смъртта на Чората, влезе в ареста

Трети член на петорката бивши служители на Регионалното звено за борба с организираната престъпност в Благоевград, осъдени за смъртта на Ангтел Димитров -Чората вече е в ареста. Георги Калинков, по прякор Калинката, е бил откаран със съдебна охрана в следствения арест днес. Охранителят и бивш антимафиот се присъедини към Борис Механджийски, задържан в петък (19 април), и някогашният шеф на РЗБОП-Благоевград Мирослав Писов, който пък се предаде в събота (20 април).

Утре, сряда (24 април) вероятно ще бъде задържан и Янко Грахновски, който от седем години работи в Германия. Както е известно, до арестите се стигна, след като в петък (19 април) Върховният касационен съд излезе с окончателното си решение по случая "Чората" и осъди на по 7 години лишаване от свобода при строг режим бившите антимафиоти Мирослав Писов, Борис Механджийски, Иво Иванов, Янко Граховски и Георги Калинков. Те са виновни за това, че са превишили правата си по време на акция "Респект" през ноември 2005 година. По време на акцията Чората бе задържан и почина в ареста. По-късно стана ясно, че той е бил пребит от спецполицаите, участвали в ареста му

Първоначално Софийският военен съд ги призна за виновни за това, че са убили Димитров умишлено и с особена жестокост. Шефът на РЗБОП Писов получи 19 години затвор, а останалите по 18 години лишаване от свобода.

Делото обаче мина през различни съдебни инстанции - Военно-апелативният съд го върна, после потвърди присъдите, а сетне решението му беше отменено от Върховния касационен съд (ВКС). Последва решение, с което присъдите на петимата бяха намалени наполовина, а през 2011 г. ВКС окончателно ги оправда. Върховните съдии прецениха, че смъртта на Ангел Димитров -Чората е случайно деяние, за което полицаите не носят отговорност.

През 2014 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург прие, че българските власти са нарушили правото на живот и забраната за нехуманно и унизително отношение, както и правото на справедлив процес, поради което държавата беше осъдена да плати 50 000 евро обезщетение на близките на Димитров и близо 35 000 евро разноски.

След решението на съда в Страсбург, главният прокурор Сотир Цацаров поиска възобновяване на делото. През 2016 г. ВКС уважи искането му и делото тръгне наново във Военно-апелативния съд, където се проточи две години. Съдиите прецениха, че подсъдимите Мирослав Писов, Борис Механджийски, Иво Иванов, Янко Граховски и Георги Калинков са причинили смъртта на Чората по непредпазливост, а не умишлено, поради което ги оправдава по първоначалните обвинения и прекрати делото поради абсолютна давност. Решението на Военно-апелативния съд обаче не беше окончателно и можеше да бъде обжалвано във ВКС, както се случи и това доведе до присъдите на петимата от петък (19 април). 

Facebook logo
Бъдете с нас и във