Параграф22 Daily

§22 Новини

Тревожно и унизително е да получаваме информация отвън за корупционни практики в България, заяви служебният премиер


Министър-председателят Стефан Янев свика Съвета по сигурността. Тема на заседанието е "Актуални рискове и заплахи за системата за защита на националната сигурност. Анализ на институционалната ефективност в сектор "Сигурност“ и необходимост от по-адекватни мерки за нейното повишаване“. Участват вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков, министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, директорът на ДАР Атанас Атанасов, председателят на ДАНС Пламен Тончев, финансовият министър Асен Василев и др.

Дневният ред на заседанието на Съвета по сигурността предвижда още обсъждането на мерки за гарантиране на политическата стабилност; необходимост от нови и адекватни политики за борба с корупцията; прилагане на по-ефективни механизми за координация и взаимодействие на структурите в сектор "Сигурност“. "Изключително тревожно и унизително е да получаваме информация отвън за наличието на сериозни корупционни практики, срещу които компетентните органи на държавната власт очевидно не са предприели нищо ефективно до момента", каза премиерът. Според него тези органи са били до момента не просто неефективни и безполезни, но в обществото ни има съмнение, че са катализирали развитието на корупционната среда. "Нещо повече, структури от системата за защита на националната сигурност, които по закон е трябвало да работят в съответствие с принципите на политическия неутралитет, са действали пристрастно в политически смисъл със съответните последствия в това отношение", допълни Янев.

Наложените от САЩ санкции са сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната. И че проблемите и последствията от това вече излизат извън националните ни граници. По думите му корупционната среда в България не просто разрушава нашия международен авторитет, тя подкопава политическата ни система, устоите на нашата демокрация, като я прави нефункционална и неефективна. "Няма как да имаме стабилна политическа система, просперираща икономика, нито работеща социална система без да решим фундаменталните проблеми с корупцията", категоричен беше Янев.

За тази цел според него е необходима консолидация на националните усилия за нейното изкореняване. А това няма как да се случи без сериозна промяна в работата на българското обвинение, на българската съдебна система и всички правоприлагащи органи. "Политиката ни трябва да се основава на три основни стълба: благоденствие, сигурност и справедливост, които трябва да бъдат в основата на разбирането ни за държавност", каза още министър-председателят. По думите му затова задължително трябва да се спазват и два принципа: всеки да спазва закона и всеки да си плаща данъците.

Той коментира и решението за създаване на работна група в кабинета. Целта е да се сведат до минимум рисковете за страната в политически, международен план, както и за българската икономия от тези санкции. "Трябва да предпазим държавните дружества от налагането на финансови санкции. За целта трябва да предотвратим банковите транзакции към тези разследвани лица, за да не се блокират бизнеси и държавни дружества", допълни Янев.

Според него в дейността на Съвета по сигурността има констатирани проблеми. "На първо място, този Съвет трябва да провежда редовни и извънредни заседания, като редовните следва да бъдат не по-малко от едно заседание на три месеца. Те се свикват по решение на министър-председателя и този принцип не е бил спазван до момента най-малко през последните две години", каза служебният премиер. Най-притеснително за него обаче е неизпълнението на чл. 11, ал. 2 от същия закон. Според този член при осъществяване на дейността си Съветът по сигурността се подпомага от секретариат, който е самостоятелно структурно звено в администрацията на Министерския съвет. "Такъв секретариат до момента не е създаден, което е сериозен пропуск, тъй като тази структура е ключова по отношение на процеса на управление на кризи", смята Янев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във