Параграф22 Daily

§22 Новини

Трезор неуспешно търси лихви от наследници 5 г. след смъртта на длъжника

Банка настоява асеновградчанин да върне кредит от 2000 лв. заедно лихвите от 1200 лв. пет години след смъртта на длъжника. Куриозният случай завърши с хепиенд за наследниците на починалия след поредното заседание на Районния съд, съобщава „Марица”. Магистратите отхвърлиха иска на банката срещу роднините, защото мъжът не е положил задължителния подпис под договора за т. нар. кредитна линия от 2000 лева. Отделно от това призованите наследници - съпругата и три деца, настояват, че е недопустимо да се търси наказателна лихва върху договорените начисления за период на изтекла давност.

Асеновградчанинът Иван Д. теглил 2000 лева през банковия клон на ОББ в града. Линията е стартирала на 17 октомври 2006 г. По договор клиентът се е съгласил, ако в два последователни месеца не прави съответните вноски, кредитът автоматично да стане предсрочно изискуем, без да е необходимо той да бъде уведомяван допълнително. Задължил се да внася най-малко 40 лева всеки месец.

Нещата тръгнали нормално, но в един момент Иван престанал да плаща. Кредитът му станал изискуем през октомври 2008 г. Година по-рано обаче Иван починал и така тежестта на кредита се прехвърлила върху наследниците му, за което те били уведомени по предвидения от закона начин. Семейството оспорват претенциите на ОББ, но в това време от трезора се сдобиват с изпълнителен лист срещу наследниците на Иван. Исканата сума е над 3200 лева, като част от парите са наказателна лихва върху забавено плащане на законовите начисления.

Ответниците признават пълните си наследствени права и задължения, но са категорични, че за кредита и лихвите по него е изтекла давност. Едва в съда обаче се разбира, че извън тези обстоятелства договорът за кредит всъщност изобщо не носи подписа на Иван. Липсата му означава, че документът е невалиден и между спорещите страни на практика няма правни взаимоотношения, категорични са магистратите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във