Параграф22 Daily

§22 Новини

Три часа разпитваха Кирил Петков в прокуратурата

Софийска градска прокуратура (СГП) разпита в качеството на свидетел министър-председателя на Република България г-н Кирил Петков по делото за изнудване на Васил Божков. Повторният му разпит беше извършен, тъй като първоначалният такъв е без процесуална стойност, тъй като е бил проведен от разследващ полицай в Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП), явяващ се некомпетентен орган.

Министър-председателят Кирил Петков беше редовно призован чрез призовка, връчена на 31.03.2022 г. на главния секретар на Министерски съвет, който е поел ангажимент да му я предаде. В призовката бяха посочени още две резервни дати предвид евентуална служебна ангажираност на премиера.

Господин Кирил Петков се яви в СГП на основната дата и депозира пред наблюдаващия прокурор и следователя показания, които са по-обстойни от първоначалните такива, дадени пред разследващ полицай в ГДНП. СГП продължава извършването на активни действия по разследването и регулярно ще продължи да информира българското общество.  

Освен по делото за изнудване на Васил Божков, Кирил Петков беше разпитан и като свидетел и пострадал по дело, образувано за хулиганство, което се намира под ръководство и надзор на Районна прокуратура – Стара Загора, ТО – Казанлък.

След разрешение на наблюдаващия прокурор по чл. 198 от НПК, СГП информира, че досъдебното производство за престъпление по чл. 325, ал. 1 от НК е образувано с постановление на прокурор в РП – гр. Стара Загора, ТО – гр. Казанлък във връзка с хвърлени снежни топки по премиера на страната по време на обръщението му по повод честване на националния празник на Република България на 03.03.2022 г. на връх „Свети Никола“ в прохода „Шипка“. По това досъдебно производство от следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – гр. Стара Загора е възложено на следовател в отдел „Следствен“ на СГП провеждане на разпит по делегация на г-н Кирил Петков, при който да бъдат разяснени и правата му като пострадал в наказателното производство.

С оглед служебните ангажименти на министър-председателя, той беше призован за днес и за провеждането на разпита по делегация, който се извърши от следовател в СО-СГП непосредствено след разпита му по делото за изнудване на Васил Божков.

Материалите от проведения по делегация разпит на премиера г-н Кирил Петков в качеството му на свидетел и пострадал ще бъдат изпратени на следователя от Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – гр. Стара Загора.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във