Параграф22 Daily

§22 Новини

Три години не могат да отстранят общинския съветник Иса Бесоолу, въпреки влязла в сила присъда

В интервю за „Хоризонт“ кметът на Павел баня Станимир Радевски нарече местния бизнесмен и общински съветник от ДПС Иса Бесоолу „октоподът на общината, който е пуснал пипалата си навсякъде“. Според кмета, дори за да бъде направен актуализация на бюджета на града, трябва да бъде помолен Бесоолу.

Преди три години, в началото на 2012 г., по време на първия мандат от управлението на ГЕРБ, Бойко Борисов заплаши ДПС, че може да създаде анкетна комисия в парламента, която да разследва Иса Бесоолу, обвинен за предлагане на подкуп и длъжностни престъпления. Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов попита в Народното събрание Лютви Местан дали е оказвал натиск върху правоохранителната и правораздавателната система, за да получи Бесаоолу по-лека присъда.

Три години по-късно бизнесменът продължава да е общински съветник и да решава дневния ред на Общинския съвет, въпреки че от юли 2012 г. има влязла в сила условна присъда с 3-годишен изпитателен срок и не би трябвало по закон да е общински съветник. Общинската избирателна комисия (ОИК) в Павел баня прекрати правомощията му едва тази година, през февруари.

Общинската избирателна комисия може да направи това едва след като бъде сезирана, каза в предаването „Преди всички“ Цанка Христова – председател на Общинската избирателна комисия в Павел баня:

"Общинската избирателна комисия за първи път е била сезирана, че срещу Бесоолу има влязла в сила осъдителна присъда на 28 ноември 2014 г. До тогава тази информация е била укривана от ОИК. Единственият, който със сигурност е знаел, че окончателно е осъден на лишаване от свобода през 2012-а година от ВКС е самият Бесоолу. Било е нормално, ако той си спазва клетвата, която е положил като общински съветник, той сам да обяви, че повече не може да бъде, за да бъде избран следващият.

Решението от февруари, с което ОИК отнема правомощията на Бесоолу като общински съветник, е обжалвано от самия него и от ДПС в Административния съд в Стара загора. На 9 март т.г. съдът отменя решението на ОИК.

Решението на Административния съд е обжалвано от Общинската избирателна комисия в Павел баня и от Иса Бесоолу. От март досега делото обаче не е препратено във Върховния административен съд, за да бъде разгледано, просто, защото г-н Бесоолу не е бил в България, така ми беше отговорено от Административния съд", каза Цанка Христова.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във