Параграф22 Daily

§22 Новини

Три години условно за далавера с Живкова резиденция

С тригодишна условна присъда и глоба се сдоби бившата областна управителка на Русе Мария Димова. Великотърновският апелативен съд призна за виновна Димова и още шестима обвиняеми по делото за заменката на бившата Живкова резиденция в лесопарка "Липник". На бившата губернаторка е наложена условна присъда с тригодишен изпитателен срок. Освен това тя ще трябва да заплати и близо 1,5 млн. лева. Именно това е сумата, с която е била ощетена държавата.


Вещото лице Радка Настева, която е правила опис на вещите в резиденцията, е получила едногодишна условна присъда с тригодишен изпитателен срок, а останалите петима са наказани с пробация.


Прокуратурата повдигна обвинения срещу тях в началото на 2012 г. Те са обвинени за участие в неизгодна заменка на резиденцията срещу пет апартамента в Русе. През 2008 г. къщата за отдих на Живков става собственост на фирма на покойния вече бизнесмен Мишо Бирата. Мотивът за сделката е, че областната администрация се нуждае от апартаментите, вместо да стопанисва резиденцията.


Първоначално срещу бившата областна управителка са повдигнати обвинения за престъпление по служба, за сключването на неизгодна сделка, за подбудителство към даване на невярно заключение и за длъжностно присвояване.


След като Димова бе оправдана първоначално от Окръжния съд в Русе, а след това и от Апелативния във Велико Търново, присъдата бе обжалвана пред Върховния касационен съд. Той върна делото за ново разглеждане, и сега нов състав на Апелативния съд издаде осъдителната присъда.


Присъдата може да бъде обжалвана пред Върховния касационен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във