Параграф22 Daily

§22 Новини

Три години затвор условно за шофьор, причинил смърт на пътя

Наказание 3 години лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок наложи Окръжен съд-Бургас на Димитър Петров, съобщиха от регионалната магистратура. Той бе признат за виновен в това, че на 14 август 2010 г., на път от Бургас по посока на  Созопол, на 150 метра след бензиностанция "Пода," при управление на лек автомобил "Форд", е нарушил Закона за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на водач на лек авгтомобил "Шкода Фелиция" и средна телесна повреда на пътника, разположен на задната седалка на "Форда".


С тази разпоредба на водачите се забранява на пътно платно с двупосочно движение да навлизат в лентата за насрещно движение. Окръжен съд-Бургас лиши Петров от право да управлява моторно превозно средство за срок от 4 години. Решаващият съд го призна за невинен по повдигнатото му обвинение за извършени нарушения на чл. 25 ал. 1 и ал. 2, чл. 42, ал. 2 и чл. 63, ал. 2, т. 2 на Правилника за движение по пътищата.


Окръжен съд-Бургас изслуша заключението на вещите лица, изготвили петорна автотехническа експертиза за механизма на причиняване на пътно-транспортното произшествие. В съдебните прения представителят на Окръжна прокуратура-Бургас поиска Петров да бъде признат за виновен. Прокурорът обърна внимание, че в досъдебното производство и в хода на съдебното следствие са извършени няколко експертизи, които дават противоречиви отговори на поставените въпроси. Държавният обвинител приема въз основа на втората петорна експертиза и на свидетелските показания, че подсъдимият се прибирал в дясната лента за движение след изпреварване. Между двете коли се получило приплъзване, след което Петров бил завил на ляво и се стигнало до удара.


Държавният обвинител смята, че той е очаквал да настъпи произшествието, но се е надявал да го предотврати. Прокурорът поиска наказание 3 години лишаване от свобода, чието изтърпяване да бъде отложено. Процесуалният представител на тримата частни обвинители - малолетната дъщеря и син, както и съпругата на пострадалия заяви, че поддържа обвинението. Адвокатът намира, че предвид чистото съдебно минало и липсата на факти, които да сочат на висока обществена опасност на личността на подсъдимия, има основания да му се наложи условно наказание около минималния предвиден от закона размер от 3 години лишаване от свобода. Съпругата на пострадалия изрази възмущение от поведението на подсъдимия и неговото семейство, които не са проявили съпричастност и не са осъзнали какво са им причинили. Защитникът на Петров пледира, че става въпрос за случайно деяние, което подзащитният му не е можел да предвиди и да предотврати. Затова трябвало да бъде оправдан по повдигнатото му обвинение. Адвокатът оспорва заключението на вещите лица по петорната автотехническа експертиза и твърди, че ударът между двата автомобила е станал в лентата за движение на "Форда" на Петров. Според него отклонението на колата му на ляво е в резултат на инстинктивна реакция, а не на съзнателно действие.


В защитната си реч подсъдимият заяви, че не се признава за виновен. Той твърди, че има противоречия в повдигнатото му обвинение и не приема заключенията на изготвените по делото експертизи. Присъдата на Окръжен съд-Бургас подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд-Бургас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във