Параграф22 Daily

§22 Новини

Три години затвор за крадлив руски банкер, присвоил 1.7 млрд. рубли

Районният съд във Виборг - до Санкт Петербург, е осъдил Андрей Карпов, бивш председател на управителния съвет на търговска банка „Советски“ на 3 години лишаване от свобода в колония заради кражбата на 1,7 милиарда рубли (около 30 млн. долара) от трезора, съобщиха от пресслужбата на магистратурата в Санкт Петербург.

„Районният съд във Виборг обяви присъдата срещу Андрей Карпов, осъден за престъпление по чл. 160, част 4 от Наказателния кодекс на Руската федерация („Кражба или присвояване “). Съдът го осъди на 3 години лишаване от свобода в наказателна колония от общ режим". Освен това е бил приет и гражданският иск на представител на ограбената финансово институция, подаден от Държавна корпорация "Агенция за гарантиране на влоговете" в размер на 1,7 милиарда рубли. Искът е бил изпратен за разглеждане в гражданско производство.

По-рано от Генералната прокуратура на Русия съобщиха, че през периода 2013-2015 г. Карпов, в сговор с председателя на съвета на директорите на трезора и с председателя на кредитната комисия на банката, както и със съучастието на още трима служители във влогонабиращата институция и други неидентифицирани лица, като част от една организирана група, са раздавали на подставени лица очевидно лоши кредити. Повече от 1,7 милиарда рубли са били откраднати по този начин от кредитна институция и след това преведени по банковите сметки на контролирани организации.

През октомври тази година шефът на кредитния отдел на банка "Советски" Андрей Кузнецов получи условна присъда от 4 години и ще плати глоба от половин милион рубли за участие в кражбата на тези над 1,7 милиарда рубли от банката. Шефът на съвета на директорите на банка "Советски" Станислав Митрушин, който е в неизвестност, още миналия юли бе обявен за международно издирване от Министерството на вътрешните работи.

През 2015 г. Централната банка на Руската федерация въведе квестори в банка "Советски". През февруари миналата година Централната банка одобри план за прилагането на мерки за избягване банкрута на банката. Като част от неговото изпълнение функциите на временната администрация бяха възложени на Фонда за консолидация на банковия сектор.

През юли миналата година Банката на Русия отне банковия си лиценз от банка „Советски“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във