Параграф22 Daily

§22 Новини

Три жени предадени на съд за продажба на бебета

На 6 август 2015 г. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу три участнички в организирана престъпна група, създадена с цел продажби на новородени бебета от български гражданки на български граждани, заобикаляйки законовата процедура по придобиване на родителски права (престъпление по чл. 159а, ал. 3,  вр. ал. 1 и ал.2 от НК).

Обвиняема за 4 престъпления, в т.ч. като ръководителка на групата, е Цветелина Стоянова - управител на „Маркетлинкс“ ООД - София и маркетингов специалист за сдружение „Надежда за нас 2008”. Като участнички в групата са привлечени Снежина Спасова – адвокат в Софийска адвокатска колегия и Тотка Георгиева, хигиенист в частна детска градина “Веселата къща“.

Според обвинителния акт престъпната схема е била замислена и наложена през септември 2013 г. от Цветелина Стоянова. Сдружението „Надежда за нас 2008”, в което участвала като маркетингов специалист, подпомагало младежи от уязвими групи и израснали в домове. Посредством дейността си в него и с помощта на Тотка Георгиева (самата тя израсла в дом и приета от Стоянова да живее в жилището й) ръководителката на групата намирала бременни жени без брак или разделени със съпрузите си, които не желаели да отглеждат децата си, най-вече заради липса на финансови възможности. Уговаряла бъдещите майки да предоставят децата си за отглеждане от български семейства, готови да им заплатят за това между 6000 и 10 000 лева. След като мотивирали жените да продадат децата си, Стоянова и Георгиева ги прибрали в дома си в София, където им осигурявали храна, лекарства и ги водили на медицински прегледи, за да ги контролират до деня на раждането. Всичко това финансирали кандидатите за родителски права.

Снежина Спасова, като адвокат с опит в областта на  осиновяванията, намирала от своя страна български семейства, които желаели да отгледат дете и били готови да платят, за да избегнат процедурата по осиновяване. Юристката изготвяла необходимите документи за завеждане на дела за осиновяване и за припознаването в общините, давала разяснения на семействата и на бременните жени какви документи да си извадят и какви обяснения да дадат пред съда за допускане на осиновяването.

След изписването на родилката от болничното заведение Стоянова предавала детето на „новите родители“ и прибирала майката в дома си до окончателното приключване на процедурата по осиновяване.

Участничките в престъпната група са разкрити и задържани от агенти на ДАНС на 30 юли 2014 г. преди да довършат третия си опит за незаконно осиновяване. По делото са използвани специални разузнавателни средства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във