Параграф22 Weekly

§22 Новини

Три мерки „задържане под стража” потвърди Окръжeн съд

Окръжен съд - Добрич (ДОС) е потвърдил изцяло три определения, постановени от Районен съд -Генерал Тошево, с които по отношение на обвиняемите по съответните досъдебни производства са били взети мерки за неотклонение "задържане под стража", съобщиха от пресцентъра на магистратурата.


Разследванията касаят три различни случая на кражби като едната е извършена при условията на опасен рецидив, а друга - в условията на повторност. За обвиняемия Здравко Й. Д. от с. Змеево, община Балчик, Окръжен съд - Добрич е преценил, че са налице всички изисквания на процесуалното законодателство, регламентиращи налагането на най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража". Престъплението, в което обвиняемият е уличен, е тежко умишлено деяние по смисъла на НПК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода за срок от една до десет години. Същевременно в хода на досъдебното производство са събрани доказателствени материали, от които може да се направи обосновано предположение, че именно обвиняемия е извършител на престъплението, за което е привлечен да отговаря. С оглед лошите характеристични данни за личността му и наличието на предходни осъждания, Добричкият окръжен съд счита, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление, в това число и да направи опит да осуети разследването по делото. Затова магистратурата изцяло потвърждава наложената от Районен съд - Генерал Тошево мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на обвиняемия Здравко Й. Д. от с. Змеево, община Балчик.


Определението на Окръжният съд е окончателно и не подлежи на обжалване.


По отношение на обвиняемия Васил И. Г. от Каварна, Окръжен съд - Добрич е преценил, че са налице всички изисквания на процесуалното законодателство, регламентиращи налагането на най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража".


Престъплението, в което обвиняемият е уличен е кражба, извършена при условията на опасен рецидив. При наличието на опасен рецидив е налице законовата презумпция на чл. 63 ал. I т. 1 пр. 2 от НПК, за наличие на опасност извършителят да се укрие или да извърши друго престъпление. В хода на досъдебното производство са събрани доказателствени материали, от които може да се направи обосновано предположение, че именно обвиняемия е извършител на престъплението, за което е привлечен да отговаря. Налице са лоши характеристични данни, както и предишни осъждания.


Това налага недвусмисленият извод, че при по-лека мярка за неотклонениеобвиняемият би се укрил или би извършил ново посегателство. Предвид изложените съображения Окръжен съд - Добрич изцяло потвърждава наложената от Районен съд - Генерал Тошево мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на обвиняемия Васил И. Г. от Каварна.


Определението на Окръжният съд е окончателно и не подлежи на обжалване.


По отношение на обвиняемия Данаил А. П. от гр. Каварна отново са налице всички изисквания на процесуалното законодателство, регламентиращи налагането на най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража". Престъплението, в което обвиняемият е уличен е кражба, извършена при условията на повторност. В хода на досъдебното производство са събрани доказателствени материали, от които може да се направи обосновано предположение, че именно обвиняемия е извършител на престъплението, за което е привлечен да отговаря. Налице са лоши характеристични данни, както и предишни осъждания. Това налага недвусмисленият извод, че при по-лека мярка за неотклонение обвиняемият би се укрил или би извършил ново посегателство. Предвид изложените съображения Окръжен съд - Добрич изцяло потвърждава наложената от Районен съд - Генерал Тошево мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на обвиняемия Данаил А. П. от гр. Каварна.


Определението на Окръжният съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във