Параграф22 Daily

§22 Новини

Три музейни сбирки са подредени в Академията на МВР

Висшето учебно заведение посреща посетители утре, 7 ноември, от 10 до 14 часа; по повод предстоящия празник на полицията - 8 ноември, със специална експозиция  - „Техниката в борбата с престъпността“, която е подредена и в Националния политехнически музей. Във връзка с професионалния празник на полицията – 8 ноември, посетителите ще могат да разгледат музейната сбирка и експозициите „Из колекциите на Музея на МВР“, „Из историята на МВР 1879-1944 г.“  и „Символи на държавността“.

Същевременно в Националния политехнически музей ще бъде изложена специална експозиция „Техниката в борбата с престъпността“, подбрана от Академията на МВР и Музея на МВР. В залите са подредени специални технически средства за контрол и придобиване на информация, използвани от службите на МВР в борбата с престъпността и защита на националната сигурност през втората половина на ХХ век. Представени са и технически средства за контрол на автомобилния транспорт, както и за противодействие на криминалната престъпност и борбата с наркотрафика: устройства за придобиване на гласови и визуални данни, радарни установки, регистратори за алкохол, наркотестове и пр. Някои от експонатите се показват за първи път пред публика. Предвиждат се и демонстрации с част от техническите средства.

На 8 ноември – Св. Архангел Михаил традиционно се отбелязва професионалният празник на българската полиция. Той е честван за първи път през 1924 г., като инициативата за отбелязването му е на софийския градоначалник о.з. подполк. Георги Кисьов. Тогавашният министър на вътрешните работи и народното здраве Иван Русев приема идеята и с одобрението на Софийския митрополит денят на св. Архангел Михаил (21 ноември по стар стил) става празник на полицаите.  От 1933 г. полицията има и свое знаме. Негова възстановка е в  Академията на МВР.

С решение на Министерския съвет, по предложение на Националния полицейски синдикат, традицията 8 ноември да се чества като професионален празник на българската полиция е възстановена през 1999 г. Тази година той се чества официално за 16-ти път след 55-годишно прекъсване.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във