Параграф22 Daily

§22 Новини

Трябва много тежък, масиран обществен натиск срещу корупцията

Последното изследване на „Алфа рисърч“ сочи, че според 58.6% от хората у нас, въпреки напредъка в различни сфери, корупцията като цяло расте, правосъдие липсва, от което се облагодетелстват малки групи в ущърб на обществото. Едва 22.3% смятат, че въпреки някои трудности корупцията не пречи на успешното развитие на страната.

Всеки втори анкетиран е убеден, че ако върховенството на закона се зачиташе, ако нямаше корупция и чадър над нея, той лично би могъл да живее по-добре.

Институциите в България са една съвкупност от „частни събирателни дружества“, чиято цел е да рекетират и използват гражданите. Корупцията у нас е фатална на низово равнище. По върховете корупция има и в развитите държави, коментира в предаването „Нещо повече“ социологът Кънчо Стойчев.

Според него инициативи като Манифеста „За републиката“ трябва да се подкрепят: "Трябва много тежък, масиран обществен натиск. Докато не се събуди българското общество, но по истински каузи, а не както видяхме през 2013-та една смехотворна история по улиците, по този път няма да се получи. Ще се получи само, ако ножът опре до кокала и българинът наистина въстане за гражданско действие".

Кънчо Стойчев допълни, че в икономиката корупцията е много тежка и спъва бизнеса: "Административната среда за правене на бизнес в България е отвратителна, нетърпима. Никакъв 10-процентен данък няма да ни спаси. Аз предпочитам да платя по-висок данък, но да имаме работеща администрация и да не бъда рекетиран навсякъде.

Съзнавам, че ни чака дълъг процес, но ако искаме да запазим България трябва този процес да се случи", смята Кънчо Стойчев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във