Параграф22 Daily

§22 Новини

Трябва ни съдия като Дейвид Марага, който в Кения, заради несъответствия на протоколи, анулира избори за 130 млн. долара

„Имаме нужда от едни по-смели съдии, които да окажат такъв натиск върху изборния процес, че да принудят партиите да престанат с „фокусите“. Същото е и с купуването на гласове“. Това заяви пред БНР изборният експерт Стоил Стоилов. Според него купуването на гласове не е проблем на изборния процес, а на партиите и на законността. „Фактът, че в един чувал физическите предмети, които се намират, не отговарят на това, което е описано в протокола, за мен е достатъчно основание цялата избирателна секция да се анулира. Ако това се повтори в няколко избирателни секции и се появят съмнения, че тези числа биха могли да променят резултата – да се анулира изборът в цялата община“, изказа мнението си той в интервю за предаването „12+3“.

Стоилов даде пример с Кения: „В България трябва най-сетне да се появи съдията Дейвид Марага, който в Кения заради подобни несъответствия на протоколи и други нарушения анулира избори за 130 млн. долара“.  „Тази избирателна система – преференциално гласуване с открити партийни листи, беше въведена през 2014 г. Оттогава досега непрекъснато нараства броят на хората, които използват преференцията. Утвърди се желанието и у кандидатите, и у избирателите да избират не само предложените от партията листи, без право на разместване, а и да имат глас при определяне на конкретните кандидати в различните органи на властта“, отбеляза изборният експерт и посочи какъв процент са били недействителните бюлетини през годините:

„На изминалите европейски избори недействителните гласове са само 3,83%. Изведнъж на местните избори, само 6 месеца по-късно, правим 15,09% недействителни гласове“.  Според Стоилов хипотезата, че избирателите се обърквали не е състоятелна: „Хипотезите за тази недействителност са две. Едната е, че избирателите не се интересуват от колективните органи на управление. В София се интересуват, тук недействителните гласове са по-малко от тези „Не подкрепям никого“ – само 5,16%. А обяснението, че избирателят вместо да гласува за партия е гласувал само за кандидат – също е несъстоятелно“.

Стоил Стоилов смята, че е добре да се разширят знаците, с които може да се гласува.

Facebook logo
Бъдете с нас и във