Параграф22 Daily

§22 Новини

Трибуналът в Хага пристига у нас по покана на Сотир Цацаров

По покана на главния прокурор на България Сотир Цацаров на 20 ноември 2014 г. на тридневно официално посещение у нас пристигат президента на Международния наказателен съд (МНС) Санг- Хюн Сонг , главния прокурор на МНС Фату Бенсуда и българския съдия в МНС Екатерина Трендафилова. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. В програмата са предвидени срещи с председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев, с президента на България Росен Плевнелиев, с министър-председателя Бойко Борисов, с членове на Висшия съдебен съвет.

Съдия Сонг е президент на Международния наказателен съд от 11 март 2009 г. и е преизбран за нов тригодишен мандат на 11 март 2012 г. Съдия Сонг (1941г.) има богат практически и академичен опит в областта на управлението на съда, гражданското и наказателното производство и доказателственото право.

От 1972 г. в продължение на повече от тридесет години преподава като професор по право в Университета в Сеул. Изнасял е лекции и като гост професор в редица юридически факултети, включително Харвард, Университетите на Ню Йорк, Мелбърн и Уелингтън. Съдия Сонг започва кариерата си като юрист в Корейската армия и по-късно продължава като адвокат в адвокатска кантора в Ню Йорк. Бил е член на Консултативния съвет към Върховния съд и Министерството на правосъдието на Корея. Като такъв, той е ръководил инициативи за реформиране на националната система за съдебни спорове и системата на наказателното правосъдие и по-специално на Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс, съдебните правила при наказателно-процесуалното правосъдие и системата на затворите. Съдия Сонг има богат опит в областта на международното право и по специално на международното хуманитарно право. Съосновател е на Центъра за правна помощ на жените и Фондацията за деца болни от левкемия в Сеул, както и президент на УНИЦЕФ - Корея.

Прокурор Фату Бенсуда от Гамбия е избрана с консенсус за главен прокурор на Международния наказателен съд от Асамблеята на държавите - участнички на 12 декември 2011 година и полага клетва на 15 юни 2012 година.

Фату Бенсуда е участвала в преговорите за Договора за икономическа общност на Западноафриканските държави (ECOWAS), Парламента и Трибунала на ECOWAS. Била е делегат на конференциите на ООН по превенция на престъпността, срещите на министрите по правата на човека на Организацията за африканско единство и представител на Гамбия на заседанията на Подготвителната комисия за Международния наказателен съд. Бенсуда притежава магистърска степен по международно морско право.

Съдия Екатерина Трендафилова е избрана за съдия в Международния наказателен съд на 11 март 2006 г. за срок от девет години от групата на Източноевропейските държави. Като съдия в МНС е председателствала съдебните заседания при делата за Централноафриканската република и Република Кения, както и при делата: Прокурорът срещу Жан-Пиер Беба Гомбо; Прокурорът срещу Уилям Руто и Прокурорът срещу Франсис Мутуара.
Преди да започне работа като съдия, Екатерина Трендафилова е била съветник към Министерството на външните работи по въпросите за създаването на Международния наказателен съд. Работила е като експерт в Министерството на правосъдието и Парламента на Република България, където е била ръководител на направлението по наказателно право в Консултативния съвет по законодателство към председателя на Народното събрание.

От 1998г. до 1999г. е председател на работната група, която подготвя реформата на Наказателно процесуалния кодекс в съответствие с европейските и международните стандарти за ефективно правораздаване и защита на правата на човека. От 1992 г. до 1994 г. е представител на България в Комисията на ООН по превенцията на престъпността и наказателното правосъдие. Член е на Съюза на българските юристи и Съюза на българските учени. Професор е по наказателно право в Софийския университет. Има богат опит в областта на наказателното право, наказателно-процесуалното право, международно наказателно право и правата на човека.

Публикувала е редица разработки в областта на хуманитарното право, международното наказателно-процесуално право и конституционното право.

Facebook logo
Бъдете с нас и във