Параграф22 Daily

§22 Новини

Трима корупционери са задържани след акция в ИА-АА - Пловдив, единият с 12 имота

Трима служители на „Автомобилна администрация“ – Пловдив са задържани по обвинения за подкупи в различни размери. Това каза на пресконференция окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов във връзка с акцията по разследване в „Автомобилна администрация“ – Пловдив след сигнали за корупция.

„Разработката касае служители на „Автомобилна администрация“ – Пловдив, които в продължение на поне 2 години са извършвали проверки на различни транспортни дружества, като са си „затваряли“ очите за извършените от тях множество административни нарушения. В част от случаите се е пристъпвало към съставяне на акт, но само за едно нарушение при положение, че са налице 20 такива. В част от случаите въобще не са съставяни актове, въпреки проверките, в зависимост от договорките на лицата, които са представители на дружествата, и са били изнудвани да дадат подкуп", уточни той.

Размерът на на подкупа е бил в зависимост от това колко голяма транспортна дейност е извършвала фирмата. В част от случаите се касае дори за нарушения като липса на психологическа годност на шофьорите, за ТИР-ове, които се водят, че дори не са на пътя, а с тях са транспортирани месни продукти. В друга част от случаите въобще не се водят пътни листове“, обясни окръжният прокурор.

При един от задържаните инспектори са установени 12 недвижими имота извън собственото му жилище, част от които се новостроящи се кооперации. „Те се водят на името на баща му, който е пенсионер, на майка му, която получава социална пенсия, и на брат му, който е безработен. Брокер по отдаването на недвижимите имоти е съпругата му, без да има право да извършва брокерска дейност“, коментира Попов.

Окръжният прокурор на Пловдив посочи още, че първоначално са били задържани 7 души – петима служители на „Автомобилна администрация“ – Пловдив и две други лица. „По отношение на временно изпълняващия длъжността началник на „Автомобилна администрация“ – Пловдив, същата е освободена, тъй като не са събрани доказателства за това, че въпросните трима инспектори са се отчитали на нея, както те самите твърдят“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във