Параграф22 Daily

§22 Новини

Трима лихвари от видинския кв."Нов път" вече са обвиняеми

Прокуратурата съобщи подробности около проведената вчера във видинския квартал "Нов път" спецоперация. Води се разследване за незаконна банкова дейност, извършвана от организирана престъпна група, уточниха от обвинението.

Досъдебното производство е било образувано през януари 2022 г. с постановление на Специализираната прокуратура за незаконна дейност, извършвана от организирана престъпна група за лихварска дейност.

След закриването на специализираните структури делото е прието по компетентност от Окръжната прокуратура във Видин. В хода на разследването са събрани доказателства, че от 2015 г. до настоящия момент групата основно се занимавало с незаконна банкова дейност на територията на областта.

За събиране на дългове участниците му упражнявали изнудване, принуда, както и други силови методи спрямо техните длъжници. По делото са проведени разпити на свидетели, извършени са разпознавания, както и други действия по разследването.

Установена е съпричастността към дейността на организираната престъпна група на трима души - на 50, 48 и 37 г. В обитаваните от тях жилища, ползваните дворни места и прилежащите постройки е извършено претърсване и изземване.

Единият от обвиняемите, е привлечен към наказателна отговорност и за изнудване. Събрани са доказателства за това, че той е принудил едно лице да се разпореди с парична сума в размер на 2 000 лева и го заплашил.

Тримата са привлечени в качеството на обвиняеми и са задържани за срок до 72 часа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във