Параграф22 Daily

§22 Новини

Трима са привлечени като обвиняеми след проведената акция в Басейнова дирекция-Пловдив

S 250 01e0cd66 8669 4dfb 8221 91b4b274ef77

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева, зам.-административният ръководител на Специализирана прокуратура Кирил Пейчинов и зам.-директорът на КПКОНПИ Антон Славчев представиха подробности по повод проведената миналата седмица операция по противодействие на корупцията в Басейнова дирекция-Пловдив.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева посочи, че в хода на проведеното разследване като обвиняеми са привлечени три лица за участие в организирана престъпна група (ОПГ) с цел извършване на длъжностни престъпления, подкупи и търговия с влияние – директорът на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, гр. Пловдив, главният юрисконсулт на дирекцията и общински съветник.

Обвиняемите са създали схема за получаване на пари срещу издавани разрешителни по Закона за водите. Когато били констатирани нарушения по време на извършване на проверки, главният юрисконсулт насочвал съответния нарушител към определена от общинския съветник хидрогеоложка фирма. Вместо обичайната тарифа от 3000 лв., за узаконяването конкретната фирма искала такса от 8000 лв. Разликата се разпределяла между членовете на ОПГ. Ако документите, входирани в дирекцията били изготвени от друга фирма, различна от доверените на обвиняемите, директорът казвал на подчинените си преписката да бъде бавена, докато инвеститорът не бъде насочен към „правилната“ фирма.

Наред с това е установено, че участниците в престъпната група са прикривали явни нарушения, които е трябвало да бъдат санкционирани. Регистрирани са и случаи, при които служители на дирекцията са били връщани от проверки, забранявано им е да извършват такива на определени лица или фирми.

Несъгласните с ръководството впоследствие са били уволнявани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във