Параграф22 Daily

§22 Новини

Трима шофьори, предложили подкуп на полицаи, са задържани по бързи производства

Трима водачи на автомобили са задържани по бързи производства на Окръжна прокуратура – Пловдив за предложен подкуп на полицейски служители, за да не бъдат санкционирани за нарушения на пътя – престъпление по чл. 304а във вр. 304 ал. 1 от Наказателния кодекс. По случаите се извършват действия по разследването под ръководството на наблюдаващ прокурор.

На 25 март 2021 г., край Пловдив, близо до 133 км на автомагистрала „Тракия“,  полицейски служители спрели за проверка товарен автомобил, управляван от 45-годишен водач.  Установено било, че светлините на превозното средство не били включени, а на стъклото нямало стикер за задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. В опит да избегне административно-наказателната отговорност за извършените нарушения, водачът пуснал банкнота от 20 лева през отворения прозорец на полицейската кола.

На същия ден, край Пловдив, на Околовръстния път за Асеновград,  служители на ОД на МВР – Пловдив спрели лек автомобил, марка  "Фолксваген", управляван от 43 –годишен водач. Водачът се движел в забранения участък, където в момента се извършвал ремонт.  Установено било, че превозното средство не е преминало  задължителен годишен технически преглед. За да не бъде санкциониран от полицейските служители, водачът предложил подкуп от 40 лева..

На 25 март 2021 г., в гр. Пловдив, полицейски служители спрели за проверка 31-годишен водач на лек автомобил  „Мерцедес“. Същият не носел в себе си документ за самоличност и свидетелство за управление на МПС. Автомобилът не бил застрахован със задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. В опит да избегне санкционираното си за извършените нарушения по Закона за движение по пътищата и Закона за българските документи за самоличност,  водачът дал подкуп в размер на 30 лева на проверяващите го полицаи. 

И в трите случая полицейските служители не взели парите.  Започнали разследвания под формата на бързи производства под надзора на Окръжна прокуратура – Пловдив.  Тримата извършители са задържани за срок от 24 часа по Закона за МВР. 

От началото на годината до момента под ръководството на Окръжна прокуратура – Пловдив са образувани общо 20 наказателни производства за  предложени подкупи на полицейски служители при ОД на МВР – Пловдив от водачи на МПС – нарушители. За сравнение, през 2020 г. тези дела са били общо 18 за цялата година.

Наказанието, предвидено от закона по чл. 304а от Наказателния кодекс, е лишаване от свобода до 10 години и глоба до 15 000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във